Grossi: „Nu au văzut nicio mină sau explozibil” la Zaporojie. Experții n-au avut însă acces deplin la instalație

0
Publicat:

Nu există nicio dovadă că Rusia a manipulat cu explozibili centrala ucraineană Zaporojie, spune organismul de supraveghere nucleară, potrivit businessinsider.com. AIEA precizează însă că experților săi nu li s-a oferit acces deplin la instalație.

Centrala Zaporojie. FOTO Profimedia
Centrala Zaporojie. FOTO Profimedia

Nu există niciun semn că Rusia intenționează să distrugă centrala nucleară Zaporojie, a precizat vineri Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). 

Potrivit șefului organismului de supraveghere nucleară, Rafael Mariano Grossi, inspectorii „nu au văzut nicio mină sau explozibil".

Agenției Internaționale pentru Energie Atomică Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/grossi-expertii-aiea-nu-au-gasit-mine-sau-explozivi-la-centrala-de-la-zaporojie-dar-inca-nu-au-primit-acces-peste-tot-2416245 Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

Constatarea comunicată de AIEA vine după ce șeful serviciilor de informații militare din Ucraina a revenit asupra unui avertisment anterior privind iminența unui dezastru.

Inspectorilor li s-a oferit recent „un acces suplimentar", dar AIEA a punctat că experților săi nu li s-a permis acces deplin la instalație. 

Potrivit lui Grossi, runda de inspecții de joi a inclus o vizită la un bazin de răcire indicat de oficialii ucraineni.

„Ei (experții) încă au nevoie de mai mult acces, inclusiv la acoperișurile unităților de reactoare 3 și 4 și la părți din sălile de turbine. Rămân cu speranța că acest acces va fi acordat în curând", a spus șeful organismului de supraveghere nucleară, potrivit businessinsider.com.

În urmă cu câteva zilei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că serviciile sale de informații au dovezi că Rusia a „plasat obiecte asemănătoare cu explozibili" pe  acoperișurile centralei posibil „pentru a simula un atac asupra centralei".

Șeful companiei ucrainene de stat pentru energie nucleară a afirmat și el că imaginile din satelit ar indicat că este posibil ca pe acoperișuri să fi fost plasați explozibili, dar a admis și posibilitatea ca obiectele să fie altceva, ca, de exemplu, mitraliere.

Potrivit semnalelor de alarmă trase de oficialii ucraineni, Rusia ar plănui de luni bune un potențial atac „sub steag fals" la centrala nucleară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite