Armata ucraineană susține că tensiunile sunt în scădere la centrala nucleară Zaporojie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata ucraineană a estimat joi că "tensiunile se diminuează" în jurul centralei nucleare Zaporojie, ocupată de trupele ruse în sudul Ucrainei, după mai multe zile în care cele două tabere s-au acuzat reciproc de o provocare iminentă.

Centrala nucleară de la Zaporojie
Centrala nucleară de la Zaporojie

"Tensiunile se diminuează puţin câte puţin", ca rezultat al "muncii puternice" a armatei şi diplomaţilor ucraineni, precum şi a "partenerilor noştri străini care pun presiune" pe Rusia, a susţinut la o conferinţă de presă Natalia Gumeniuk, purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene pe frontul de sud, scrie Agerpres.

Kievul a acuzat marţi Moscova că trupele acesteia au amplasat explozivi în centrală şi pregătesc acolo o "provocare", în timp ce Moscova a acuzat Kievul că pune la cale un "act subversiv" cu consecinţe catastrofale asupra centralei.

Reacţionând în urma declaraţiilor Kievului despre amplasarea unor explozivi, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a comunicat că echipa sa aflată la faţa locului nu a observat "niciun indiciu vizibil de mine sau explozivi", dar a cerut un acces suplimentar pentru verificări, având în vedere activităţile militare în creştere în zona din apropierea centralei.

Săptămâna trecută, serviciul militar de informaţii ucrainean susţinea că Rusia începuse evacuarea personalului său de la centrala Zaporojie şi că angajaţii ucraineni din aceeaşi centrală primiseră instrucţiuni să părăsească instalaţia până pe 5 iulie, ceea ce Moscova a negat.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat joi presei că Rusia va răspunde în cel mai dur mod posibil oricărui atac ucrainean asupra centralei Zaporojie.

Ocupată de trupele ruse în martie anul trecut, această centrală, cea mai mare din Europa, se află în zona oraşului ucrainean Energodar, aproape de linia frontului şi la vest de una dintre direcţiile în care armata ucraineană desfăşoară o contraofensivă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite