Greva francezilor împute Parisul: străzile sunt pline de gunoaie

0
Publicat:

Coșurile de gunoi sunt pline peste măsură și dau pe dinafară în zone mari din Paris, după o săptămână de grevă a colectorilor de deșeuri. Mii de tone de gunoi sunt abandonate pe străzile capitalei franceze, cauza fiind greva gunoierilor.

Greva gunoierilor din Franța  FOTO EPA EFE
Greva gunoierilor din Franța FOTO EPA EFE

Muncitorii sunt în grevă din cauza propunerilor guvernului Macron de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. Sunt afectate și alte orașe, printre care Nantes, Rennes și Le Havre.

Colectorii de gunoi s-au alăturat protestelor față de creșterea vîrstei de pensionare în urmă cu o săptămână, iar autoritățile pariziene spune că jumătate din cartierele orașului au fost afectate de acțiunea lor. Trei centre de tratare a deșeurilor au fost blocate, iar un al patrulea a fost închis parțial.

Luni, autoritatea pariziană a declarat că 5.600 de tone de deșeuri încă nu fuseseră colectate.

Un comentator de la postul de radio Europe1 a descris situația ca fiind „un bufet cu de toate pentru cei șase milioane de șobolani din Paris, dublu față de populația umană”.

O companie privată ridică gunoaiele pe alocuri

În cele 10 districte acoperite de companii private, serviciul funcționa aproape normal, a precizat municipalitatea pariziană. Unele rapoarte au indicat că activiștii au încercat să împiedice desfășurarea colectărilor, potrivit BBC.

De asemenea, o companie privată a fost văzută luni seară de canalul de știri BFMTV ridicând deșeurile într-unul dintre marile districte centrale, al șaselea, care este acoperit, în mod normal, de angajații municipalității. Colectări similare de gunoi au avut loc în alte două districte de la marginea de vest a orașului.

Emmanuel Grégoire, oficial principal al consiliului, a declarat că situația este complicată, dar că autoritatea a acordat prioritate intervenției pentru siguranța publică, concentrându-se pe curățarea piețelor alimentare, a sacilor de gunoi care zac pe jos și pe asigurarea siguranței pietonilor.

Schimbare în comportamentul șoboanilor

"Greva declanșează o schimbare a comportamentului șobolanilor", a declarat specialistul Romain Lasseur pentru ziarul Le Parisien. "Vor cotrobăi prin tomberoane, se vor reproduce acolo și își vor lăsa urina și excrementele. Avem un risc îngrijorător pentru sănătatea celor care colectează gunoiul și a populației în general", a mai spus el.

Lucrătorii de la pubele din capitală urmează să se întâlnească miercuri pentru a decide dacă vor continua acțiunea. În prezent, gunoierii ies la pensie la vârsta de 57 de ani din cauza condițiilor dificile de muncă, iar conform reformei, ar trebui să mai lucreze încă doi ani.

Opozanții primarului socialist al Parisului au apreciat că greva nu face decât să agraveze criza existentă.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite