Grecia vine în ajutorul Bulgariei după ce Rusia a întrerupt livrările de gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gaz

Grecia va oferi ajutor Bulgariei după ce Rusia a întrerupt livrările de gaze către statul bulgar, i-a transmis, miercuri, premierul grec Kyriakos Mitsotakis omologului său bulgar, relatează Reuters.

Cei doi lideri au discutat telefonic problema.

”Premierul (n.r. grec) a spus că Grecia va ajuta Bulgaria să facă faţă noii situaţii cauzate de deciziile Rusiei în materie de energie”, a transmis cabinetul lui Mitsotakis într-un comunicat, fără a oferi alte detalii.

Atena ar putea ajuta Sofia prin inversarea fluxului conductei TurkStream, un mecanism care a mai fost folosit în trecut. Conducta transportă gazele din Rusia în Grecia prin Marea Neagră, Turcia şi Bulgaria, a declarat o sursă familiară cu subiectul.

Mitsotakis a afirmat că interconectorul de gaze dintre Grecia şi Bulgaria (IGB), care ar fi trebuit să fie operaţional de mult timp, între cele două state vecine, ar trebui să fie gata până în iunie, potrivit premierului bulgar Kiril Petkov.

”El (n.r. Mitsotakis) a confirmat, de asemenea, acţiuni comune de diversificare prin gaze naturale lichefiate”, a adăugat Petkov.

Mitsotakis a convocat, miercuri, o întâlnire de urgenţă cu reprezentanţii sectorului energetic în care vor discuta impactul deciziei Gazprom asupra aprovizionării cu gaze a Greciei, se mai arată în comunicat.

Peste 30% din necesarul anual de energie al Greciei este furnizat de Rusia, iar următoarea plată pe care Grecia trebuie să o achite Gazprom este scadentă în mai, în baza unui contract care expiră în 2026.

Atena nu a clarificat cum va efectua plata, însă a specificat că ar putea fi capabilă să evite pe termen nelimitat problemele de aprovizionare cu gaze, chiar dacă Rusia opreşte fluxurile.

În baza unui plan de urgenţă, Grecia a mai precizat că ar putea obţine gaze lichefiate suplimentare şi gaze prin conducte din Azerbaidjan şi ar putea comuta patru centrale electrice care funcţionează în prezent pe gaz, la motorină. De asemenea, guvernul elen va intensifica exploatarea cărbunelui în următorii doi ani, ca măsură temporară.

Producătorul rus de gaze Gazprom a anunţat, miercuri, că a oprit livrările de gaze către Bulgaria şi Polonia pe motiv că nu au plătit gazele în ruble, decizie care constituie cea mai dură măsură de retorsiune a Kremlinului de până acum la sancţiunile internaţionale aplicate din cauza războiului provocat de Moscova în Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite