Slovacia va continua să plătească în euro gazul rusesc şi se pregăteşte pentru sistarea totală a livrărilor, chiar dacă importă 85% din consum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Slovacia, ţară care importă 85% din necesarul său de consum din Rusia, a anunţat că va continua să plătească în euro gazele ruseşti, în ciuda cerinţei lui Vladimir Putin de a face plata în ruble, pregătindu-se în paralel să facă faţă unei sistări totale a livrărilor de gaze, scrie EFE.

Guvernul Slovaciei a dat asigurări miercuri că este pregătit pentru a face faţă unei "obstrucţii" în ceea ce priveşte furnizarea de gaze ruseşti, aşa cum s-a întâmplat în Polonia, dar nu a dat mai multe detalii în acest sens, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Premierul slovac, Eduard Heger, a precizat că Slovacia va menţine plata gazelor "în euro, conform regulilor stabilite şi recomandărilor Comisiei Europene".

Consorţiul rus Gazprom a anunţat oprirea furnizărilor în Polonia şi Bulgaria, pe motiv că aceste două ţări nu şi-au plătit facturile în ruble, aşa cum a impus Rusia în urmă cu câteva săptămâni, în mod unilateral.

Circa 85% din gazele naturale importate de Slovacia provin din Rusia, aceasta fiind una dintre cele mai dependente ţări europene de Rusia.

"Rusia nu va rupe unitatea şi solidaritatea occidentală", a afirmat Heger, în legătură cu anunţata oprire a furnizării gazelor ruseşti pentru două ţări membre ale Uniunii Europene. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite