Grecia va fi paralizată, timp de trei zile, de o grevă generală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Reuters
FOTO Reuters

Grecia va fi paralizată, începând de vineri, de o grevă generală de trei zile, în semn de protest faţă de noile măsuri de austeritate care le vor decima, potrivit lor, veniturile, într-o nouă dovadă a nemulţumirii tot mai mari faţă de coaliţia de guvernare, relatează Associated Press (AP).

Sindicatele au anunţat o grevă de 48 de ore, care începe vineri şi care va continua cu o grevă convocată pentru duminică.

Multe servicii de stat, dar şi private, vor fi suspendate. Printre acestea se numără ridicarea gunoiului, transportul public şi activitatea administraţiei locale. Chiar şi jurnalele de ştiri vor fi afectate, potrivit AP.

Cursele de feribot spre şi dinspre insulele elene nu vor funcţiona până marţi dimineaţă. 

Medicii stomatologii şi jurnaliştii s-au alăturat grevei, în timp ce numeroşi avocaţi nu s-au mai prezentat de luni de zile în instanţă.

Greva coincide cu votul programat duminică noapte în Parlament privind o reformă amplă a sistemului de pensii.

Premierul Alexis Tsipras, care are o majoritate parlamentară fragilă, şi-a luat angajamentul să reducă anul acesta cheltuielile pentru pensii cu 1% din Produsul Intern Brut, echivalentul a 1,8 miliarde de euro.

Veniturile celor 2,7 milioane de pensionari ai ţării au fost reduse de 11 ori în ultimii cinci ani. Într-o tentativă de a proteja această categorie socială, Tsipras a optat pentru o creştere a contribuţiilor sociale plătite de angajaţi, fermieri şi de reprezentanţi ai profesiilor liberale.

Guvernul trebuie să prezinte şi o reformă amplă a sistemului de impozitare şi taxare, pentru a creşte încasările la bugetul de stat.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri