Grecia turistică: Poveştile dureroase ale crizei din spatele peisajelor mirifice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din 2009 până în 2011, numărul turiştilor care au vizitat Grecia a crescut de la uşor peste 14 milioane la aproape 16,5 milioane, potrivit Oficiului de Turism al Greciei în România FOTO: Shutterstock
Din 2009 până în 2011, numărul turiştilor care au vizitat Grecia a crescut de la uşor peste 14 milioane la aproape 16,5 milioane, potrivit Oficiului de Turism al Greciei în România FOTO: Shutterstock

Turiştii care au vizitat Grecia în această vară au spus că plajele sunt la fel de frumoase ca totdeauna, iar ruinele antice sunt la fel de fascinante. Dar efectele unei recesiuni ce durează deja de cinci ani sunt din ce în ce mai evidente.

Luni la rând, turiştii au urmărit reportaje despre proteste de pe străzile Atenei şi au auzit poveşti despre impactul austerităţii impuse în Grecia. Ajung aici aşteptându-se ca ţara să arate ca o zonă de război, relatează BBC News.

Unii străini chiar s-au întrebat dacă mai există mâncare în magazine, dar în momentul în care au pus piciorul pe pământul elen n-au putut decât să se întrebe: „Unde este criza?”

În general, recesiunea nu poate fi văzută. „E uşor să-ţi petreci timpul într-un restaurant aglomerat din capitală sau să te plimbi prin magazine şi să nu vezi nimic nelalocul lui. Atena pare să funcţioneze destul de normal. Restul ţării, la fel”, continuă BBC News.

În perioada verii, Grecia îşi prezintă cea mai bună faţă a ei. Coastele însorite şi căsuţele din piatră albă transformă acest loc în cel mai binecuvântat din Europa, nu în cel mai îndatorat.

Percepţiile turiştilor despre Grecia sunt uşor de manipulat. Unii dintre ei chiar au mărturisit că au fost pe punctul de a-şi anula vacanţa din cauza protestelor şi a neliniştilor publice, dar după un pahar de uzo şi după o zi perfectă petrecută la plajă s-au declarat bucuroşi că nu au renunţat.

Totuşi, din cauza micşorării pensiilor, care vor fi tăiate şi mai mult, orice conversaţie cu grecii este plină de amărăciune.

„Nu îmi mai permit să cumpăr ciocolată pentru nepoţi”, mărturiseşte o bătrânică în vârstă de 82 de ani, reporterului BBC. „Dacă mai îmi taie din pensie voi rămâne doar cu 100 de euro din care să trăiesc. Nu sunt şi eu om?”

Sărăcie în Grecia

Ermioni, o altă femeie în vârstă de 84 de ani, a fost foarte nerăbdătoare să vorbească: „Fiul meu mi-a cerut împrumut doi euro, atât era de disperat. M-am simţit ca şi cum mi-ar fi fost împuns un pumnal în inimă. Nu-mi mai pot permite să trăiesc. Tot ce vreau este să închid ochii şi să nu mă mai trezesc.”

Aceste femei au înfruntat multe în viaţă: războaie şi dictaturi. Tot ce-şi doresc acum este să aibă o bătrâneţe confortabilă.

Poveşti înfiorătoare sunt peste tot. O mamă a renunţat la fetiţa ei de 10 ani anul trecut şi acum vine o dată pe săptămână să fure câteva momente împreună cu ea. „Este greu să nu o am alături sau să n-o văd crescând, dar nu mai am de ales”, mărturiseşte mama pentru BBC News.

Toate aceste lucruri se întâmplă într-o ţară ce aparţine Uniunii Europene, un loc cu o mare bogăţie culturală, plin de frumuseţe şi de istorie. Cum de s-a ajuns la asta? Pot fi citite tratatele, studiate statisticile şi totuşi pare de neînţeles cum a decăzut o ţară atât de rău şi atât de repede.

Acestea sunt feţele diferite ale Greciei. Pe de-o parte avem o Grecie fascinantă, însorită, sofisticată şi veselă. Pe de alta, întâlnim suferinţă care tulbură cu fiecare poveste, conchide reporterul BBC News.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite