Video Grecia: Sute de pompieri se luptă cu un incendiu de pădure pentru a patra zi consecutiv. Fumul, vizibil până în Atena

0
Publicat:

Un important incendiu de pădure, care a izbucnit duminică în regiunea Corint, la aproximativ 130 de kilometri vest de Atena, şi care a provocat moartea a două persoane, continua să ardă necontrolat, miercuri, pentru a patra zi consecutiv.

Pompierii eleni se luptă cu un incendiu de pădure de patru zile FOTO Profimedia
Pompierii eleni se luptă cu un incendiu de pădure de patru zile FOTO Profimedia

Circa  570 de pompieri, ajutaţi de 160 de autospeciale, şase elicoptere şi patru avioane pentru stingerea incendiilor au luptat cu flăcările care au mistuit deja peste 6.400 de hectare, potrivit Programului Copernicus de observare a Pământului al Uniunii Europene, potrivit Agerpres.

"Nu există un front activ, ci mai degrabă focare răspândite, iar astăzi vântul s-a potolit, deşi există întotdeauna pericolul de reaprindere", a declarat un purtător de cuvânt al pompierilor.

Incendiul a izbucnit duminică în apropierea satului Rozena, pe coasta de nord a peninsulei Peloponez (sud). Alimentat de vânturile puternice, incendiul s-a extins spre sud şi est, cu un front care a atins peste 30 de kilometri.

Aproximativ 13 sate, cu peste 2.000 de locuitori, au trebuit evacuate ca măsură de precauţie, în timp ce mai multe gospodării au fost arse.

Luni, fumul dens emanat de incendiu a ajuns până în Atena, acoperind cerul.

Autoritățile au descoperit două cadavre carbonizate, în faţa unei ferme din apropierea satului Elliniko. Victimele sunt doi bărbaţi din satul vecin Ano Pitsa, în vârstă de 35 şi, respectiv, 40 de ani, care au decis duminică după-amiază să plece spre sat pentru a ajuta la stingerea incendiului. Ulterior, ei au fost daţi dispăruţi.

Școlile din Xylokastro-Evrostini, zona afectată, au rămas închise miercuri, pentru a doua zi consecutiv.

"Dacă ne întrebaţi dacă la sfârşitul lunii septembrie şi începutul lunii octombrie ne aşteptam să avem un incendiu atât de dificil, vă spunem că, evident, nu", declarase în ziua anterioară ministrul Protecţiei Civile, Vasilis Kikilias.

Pavlos Marinakis, purtător de cuvânt al guvernului premierului elen conservator Kyriakos Mitsotakis, a declarat într-o conferinţă de presă că accesul maşinilor de pompieri în zonă a fost foarte dificil "din cauza drumurilor înguste".

Principalul partid de opoziţie, Syriza, de stânga, a acuzat din nou guvernul că nu este pregătit să facă faţă incendiilor din ţară.

În august, un incendiu forestier care a devastat peste 10.000 de hectare a ajuns la periferia Atenei, provocând evacuarea zonelor urbane Jalandri şi Vrisilia şi decesul unei femei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite