Grecia pe muchie de cuţit. Premierul Samaras cheamă partidele la consultări pentru salvarea televiziunii publice şi pentru evitarea unor alegeri anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul elen Antonio Samaras, îngrijorat pentru soarta guvernului său
Premierul elen Antonio Samaras, îngrijorat pentru soarta guvernului său

Primul ministru grec Antonis Samaras detensionează neînţelegerile politice din guvernul pe care îl conduce de un an, invitându-i la discuţii pe liderii a două partide ce fac parte din coaliţia de guvernare care se opun închiderii radiodifuziunii publice elee, ERT.

Samaras se confruntă cu valuri de nemulţumiri după ce guvernul a închis pur şi simplu postul public de televiziune, într-o nouă măsură de austeritate. Acest lucru i-a înfuriat atât pe oponenţii politici ai prim-ministrului, cât şi pe mulţi dintre aliaţii săi din fragila coaliţie pe care o conduce de la alegerile din iunie 2012.

Samaras face compromisul de a se consulta cu alţi lideri poltici pentru a evita un blocaj politic care ar inflama spiritele în statul european cel mai afectat de efectele crizei economice şi de ulterioarele măsuri de austeritate impuse de Troikă (FMI; UE; BCE). La Atena a început deja să se vorbească despre alegeri anticipate, considerate a fi o greşeală colosală în acest moment, chiar de liderului partidului PASOK Evangelos Venizelos. Acesta din urmă a declarat că înţelege necesitatea unei restructurări masive a postului public de televiziune însă nu poate accepta o decizie radicală cum este cea a închiderii sale definitive.

Problemele premierului Samaras, care a jurat că va transforma Grecia dintr-un „Jurassic Park“ într-o economie funcţională şi modernă,  în interiorul guvernului său ridică mari semne de întrebare referitoare la posibilitatea găsirii unei soluţii salvatoare pentru statul elen.

Sondajele de opinie sugerează că atât PASOK cât şi Stânga Democratică ar întâmpina mari probleme în menţinerea actualelor locuri parlamentare, dacă s-a desfăşura alegeri anticipate acum. Partidul Noua Democraţie condus de premierul Samaras şi-ar extinde dominaţia peste extrema stângă reprezentată de Syriza, dar tot nu ar reuşi să întrunească o majoritate pentru a guverna fără micii aliaţi.

Într-un gest de solidaritate, Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) a ajutat televiziunea de stat a Greciei (ERT) să poată trasmite prin satelit, începând de joi noapte. Înaintea acestui sprijin din partea EBU, jurnaliştii de la ERT au continuat să transmită live pe pagina web a televiziunii.

Criza postului public a izbucnit la numai o zi după ce guvernul elen a eşuat în vânzarea companiei de gaze naturale DEPA, moment ce a provocat încă un şoc pe piaţa acţiunilor greceşti în această săptămână. Guvernul de la Atena a declarat că închiderea postului public, ce emite de 75 de ani, este o măsură temporară până la găsirea unei soluţii pentru reducerea masivă a costurilor. 2600 de angajaţi îşi vor pierde slujbele, deşi guvernul şi-a luat angajamentul că le va oferi compensaţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite