Grecia: Avans uşor în sondaje pentru Syriza înaintea alegerilor de duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexis Tsipras
Alexis Tsipras

Formaţiunea de extremă-stânga Syriza, a fostului premier Alexis Tsipras, are un avans uşor în faţa partidului de centru-dreapta Noua Democraţie, înaintea scrutinului legislativ anticipat programat duminică în Grecia, conform ultimelor sondaje de opinie, relatează Mediafax.

Şase sondaje de opinie efectuate vineri relevă că Syriza şi Noua Democraţie vor obţine puţin peste 25% din voturi în alegerile de duminică, departe de necesarul pentru formarea majorităţii în Parlamentul de la Atena.

Partidul lui Alexis Tsipras pare a avea un avans de circa 1% în sondaje în faţa formaţiunii conservatoare conduse de Vangelis Meimarakis. Spre exemplu, conform unui sondaj efectuat de Institutul Marc la cererea Alpha TV, Syriza este creditată cu 26,2%, iar Noua Democraţie cu 25,1%.

Potrivit sistemului electoral grec, partidul care se clasează pe primul loc în alegeri primeşte 50 de locuri suplimentare în Parlamentul de 300 de membri.

În cazul în care Syriza va beneficia de acest bonus, poate forma uşor o coaliţie cu Partidul Socialist (PASOK) şi cu formaţiunea de centru To Potami.

Partidul de extremă-stânga Unitatea Populară, format în august de circa 40 de parlamentari care au părăsit Syriza, şi mişcarea naţionalistă Grecii Independenţi, foştii parteneri de coaliţie ai lui Alexis Tsipras, sunt creditaţi cu mai puţin de 3%, sub pragul necesar intrării în Parlament.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite