Grecia a descoperit că are rezerve de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul elen de Finanţe, Evangelos Venizelos
Ministrul elen de Finanţe, Evangelos Venizelos

După ce troica a amânat următoarea tranşă de împrumut, Atena şi-a amintit brusc că mai are nişte rezerve de aur şi se poate descurca până la mijlocul lui noiembrie.

Iniţial, ministrul grec de Finanţe, Evangelos Venizelos, declarase că Grecia nu va mai putea plăti în octombrie salarii şi pensii, dacă nu i se aprobă tranşa. Acum, oficialul revine şi dă asigurări că Atena poate rezista până în noiembrie.

Potrivit „Der Spiegel", care citează surse guvernamentale de la Atena, Grecia a descoperit că mai are o rezervă de aur, în valoare de 1,5 miliarde de euro, pe care o poate folosi pentru plata salariilor şi pensiilor. Această rezervă a fost creată după izbucnirea crizei din 2008. Nu se ştie dacă rezerva a fost descoperită de Grecia sau de reprezentanţii UE, FMI şi BCE care au verificat finanţele statului elen.

Ţară paralizată

Zeci de mii de funcţionari protestează astăzi pe străzile din Atena şi Salonic, faţă de recentele măsuri de austeritate şi a anunţului privind şomajul tehnic prevăzut pentru 30.000 de angajaţi din sectorul public până la sfârşitul acestui an. La Atena, scutierii au folosit gaze lacrimogene împotriva a zeci de tineri cu cagule care aruncau cu sticle şi pietre. Mai mulţi manifestanţi au fost răniţi. La proteste participă şi liceenii şi studenţii.

Cursele comerciale nu funcţionează pe parcursul grevei de 24 de ore.
Din cauza grevei, şcolile şi muzeele au fost închise, spitalele şi tribunalele funcţionează doar în regim de urgenţă.

Citeşte şi:

Salvarea Greciei amânată cu încă o lună

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite