Giorgia Meloni și Viktor Orban nu se pot alia în Parlamentul European din cauza lui George Simion. Românul, suspectat că face jocul rușilor

0
Publicat:

Grupul ECR, condus de Giorgia Meloni, îi lasă la ușă pe eurodeputații Fidesz ai lui Viktor Orban. Ideea unui grup mare care să îi unească pe Le Pen, Meloni și Orban este moartă.

Georgia Meloni și Viktor Orban nu se aliază în Parlamentul European FOTO: Arhivă
Georgia Meloni și Viktor Orban nu se aliază în Parlamentul European FOTO: Arhivă

Având 83 de eurodeputați în loc de 66, grupul ECR (suveraniști) poate spera la o creștere puternică în Parlamentul European. Ar fi chiar în fața grupului liberal-centrist (Renew), deși acesta din urmă continuă să recruteze noi eurodeputați, scrie lepoint.fr.

Grupul ECR, dominat de Giorgia Meloni și de polonezii de la PiS, și-a deschis porțile pentru foștii zemmour-iști (Marion Maréchal, Guillaume Peltier și Laurence Trochu), care se alătură lui Nicolas Bay (deja membru). Sarah Knafo, cea mai recent aleasă membră a Reconquête! care i-a rămas fidelă lui Éric Zemmour  va sta, prin urmare, singură printre deputații neafiliați, cu excepția cazului în care un alt grup îi oferă ospitalitate.

ECR a mai recrutat un europarlamentar din partea Partidului Danez, un europarlamentar bulgar din partea partidului "Există un astfel de popor" și cinci europarlamentari din partea partidului românesc AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), care s-a clasat pe locul doi în România cu 14,93%. AUR susține că este un partid care apără "familia, credința, patria și libertatea".

ECR nu face pact cu Viktor Orban din cauza Ucrainei

Totuși, cel mai important aspect al acestor negocieri este că ECR și Viktor Orban au eșuat. Oficial, grupul ECR nu îi va lăsa să intre pe cei unsprezece eurodeputați maghiari Fidesz până când Viktor Orban nu își va clarifica poziția privind susținerea Ucrainei împotriva agresiunii rusești. ODS ceh, Adevărații Finlandezi și N-VA flamand sunt cei mai reticenți din aceste motive geopolitice. N-VA nu se simte, de asemenea, confortabil cu pozițiile ultraconservatoare ale lui Orban în societate.

S-a convenit să se examineze ce va face Viktor Orban cu președinția ungară (de la 1 iulie la 31 decembrie) și să se revină asupra chestiunii încorporării sale la sfârșitul acestei perioade de probă de șase luni.

Nu este o poziție foarte convingătoare, având în vedere că partidul AUR, care a fost integrat, face și el obiectul unor dispute teritoriale serioase, iar liderul său, George Simion, este suspectat că face jocul rușilor.

De ce astfel de standarde duble?

AUR apără ideea unei Românii Mari dincolo de granițele actuale. Pledează pentru reunificarea Moldovei și a Bucovinei ucrainene, unde trăiește o minoritate românească, cu teritoriul său. Nici măcar Viktor Orban nu și-a exprimat niciodată opinii atât de excesive față de minoritatea maghiară din Ucraina. Mai mult, Fidesz consideră că partidul AUR este deschis antimaghiar, ceea ce înseamnă că, pentru moment, nu poate coexista în cadrul grupului ECR.

Francezii din RN au capul în altă parte

Premierul ungar a visat să joace rolul de intermediar între Giorgia Meloni și Marine Le Pen pentru a-i aduce împreună pe suveraniștii din ECR și naționaliștii din grupul ID. Acest proiect este mort. Grupul ID își continuă drumul. Viktor Orban, care a fost respins de ECR, ar putea să se alăture grupului ID împreună cu o mică delegație de partide noi. "Dar nu este exclus ca Orban să își formeze propriul grup în Parlamentul European", spune o sursă maghiară.

În acest caz, el ar trebui să reunească 23 de eurodeputați de 7 naționalități diferite. Germanii de la AfD, care au fost excluși din grupul ID, caută de asemenea să formeze un grup independent... Fidesz nu ia în considerare o alianță cu cei 15 eurodeputați AfD, ceea ce complică lucrurile. Extrema dreaptă tinde să se fragmenteze mai degrabă decât să se unească.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite