Germanul care spiona pentru Rusia ar fi avut acces la informații secrete despre războiul din Ucraina

0
Publicat:

Ofițerul de informații german care este acuzat că a spionat pentru Rusia a avut acces la o mulțime de informații ultrasecrete despre războiul din Ucraina, relatează Wall Street Journal.

Spion FOTO Shutterstock
Spion FOTO Shutterstock

Suspectul, identificat drept Carsten L. de procurorii germani, a lucrat pentru o filială de informații Serviciului Federal de Informații care efectuează supraveghere electronică și colaborează cu Agenția de Securitate Națională a SUA și cu Cartierul General de Comunicații al Guvernului Marii Britanii.

Procurorii au spus că bărbatul este reținut sub suspiciunea de trădare, în timp ce ancheta lor continuă, însă nu au stabilit cu certitudine dacă informațiile au fost date Moscovei.

Serviciul german de informații, cunoscut sub numele de BND, a confirmat arestarea, dar a refuzat să comenteze, invocând riscuri de securitate națională.

Carsten L. a lucrat cu informații legate de războiul Rusiei din Ucraina, având acces inclusiv la material adunat de sateliții militari germani, au spus oficialii germani.

Departamentul său a procesat, de asemenea, informații secrete din Rusia și Ucraina, obținute de alte agenții de spionaj occidentale, prin accesarea dispozitivelor electronice, interceptarea telecomunicațiilor și a imaginilor prin satelit.

Bundesnachrichtendienst (BND), care are un personal de 6.500 de oameni și are sediul într-un campus extrem de protejat din centrul Berlinului, și-a concentrat colectarea de informații și analiză asupra Rusiei și Ucrainei încă de la începutul războiului și este, în mod tradițional, activ și în Balcani, Orientul Mijlociu și Africa.

Infiltrarea Kremlinului în BND este cea mai recentă dovadă a tacticilor agresive ale Moscovei în Europa, unde Rusia a fost acuzată că și-a ucis oponenți politici, a sabotat infrastructura și a încercat să fure secrete industriale.

Oficialii germani suspectează că Rusia se află în spatele mai multor acte sofisticate de sabotaj, cum ar fi distrugerea conductelor de gaze naturale Nord Stream și un atac din octombrie asupra căii ferate care a oprit temporar tot traficul feroviar din nordul țării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite