Spion egiptean infiltrat în serviciul de presă al cancelarului german Angela Merkel
0Germania susţine că a depistat un presupus spion de origine egipteană care lucrează pentru serviciul de presă al cancelarului Angela Merkel, scrie Euronews. Suspectul se numeşte Amin K. şi este acuzat că, profitând de poziţia sa privilegiată, ”a transmis informaţii Serviciului Egiptean General pentru Informaţii – GIS.
Suspectul este născut în Egipt şi, din 1999, lucrează în serviciul de presă al cancelarului german, la serviciul de vizitare a Centrului Federal German, cu atribuţii în comunicarea activităţilor cancelariei.
Procurorul federal german a făcut o declaraţie potrivit căreia suspectul ar fi transmis informaţii către GIS „din iulie 2010, cel mai târziu”.
”Acuzatul a dorit să ajute serviciul de informaţii egiptean trimiţându-i observaţiile cu privire la modul în care mass-media s-au ocupat de politicile interne şi externe privitoare la Egipt, precum şi la situaţia generală a ştirilor”, se arată în comunicatul Parchetului.
Poliţia a declarat că a deschis o anchetă împotriva suspectului la începutul lunii iulie.
În 2014 şi 2015, individul a încercat, fără succes, să recruteze o sursă pentru serviciul secret egiptean, furnizând angajaţilor GIS contactul necesar. În schimbul informaţiilor oferite, suspectul spera să obţină tratament preferenţial de la autorităţile egiptene. În special, mama spionului ar fi beneficiat de asistenţă la primirea drepturilor ei de pensie egiptene, mai spun procurorii.
Uneori, suspectul a fost invitat la recepţii oficiale, de exemplu, cu ocazia recepţiei de rămas bun dată de fostul ambasador al Egiptului în Germania, în 2019.
Potrivit raportului Serviciului secret german, atât Serviciul de informaţii externe – GIS, cât şi Serviciul de informaţii interne – NSS – sunt active în Germania.
Unul dintre scopurile lor este să colecteze informaţii referitoare la adversarii regimului egiptean al preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi care locuiesc în ţară, în special la susţinătorii Frăţiei Musulmane, organizaţie care a fost interzisă în Egipt din 2013.