Germania vrea cea mai dotată divizie NATO din Europa până în 2025. Cea mai mare provocare cu care se confruntă

0
Publicat:

Alfons Mais, şeful marelui stat-major al armatei germane, spune că Germania va contribui la divizia NATO cu două brigăzi mecanizate, iar ulterior cu o brigadă cu armament uşor. Dotările cu armament se vor face din fondul special al armatei germane de 100 de miliarde de euro.

Militari germani FOTO EPA-EFE
Militari germani FOTO EPA-EFE

Armata germană nu are deocamdată o unitate cu peste 20.000 de militari pregătită pentru a face față unui confruntări armate. Prima din viitoarele sale trei asemenea divizii se preconizează că va fi operaţională în 2025, iar a doua în 2027.

„Sunt foarte optimist că vom fi gata (cu divizia din 2025)", a declarat general-locotenentul Alfons Mais, şeful marelui stat-major al armatei germane (Bundeswehr). Responsabilul german a explicat că divizia va dispune iniţial de 80%-90% din personalul necesar şi că planurile în acest sens au fost convenite cu NATO.

Germania va furniza iniţial două brigăzi mecanizate, iar mai târziu o brigadă cu armament uşor, întărită de o brigadă olandeză, spune Alfons Mais. O brigadă este formată din circa 5.000 de soldați.

„Va fi suficient. În orice caz va fi suficient pentru a contribui la divizia cel mai bine echipată dintre partenerii europeni din NATO în 2025. Cel puţin acesta este obiectivul nostru comun cu partenerii olandezi", a mai adăugat șeful marelui stat-major al armatei germane.

„Nu poți cumpăra muniție de la magazinele de bricolaj”

Mais a recunoscut că dotarea diviziei NATO cu suficientă muniţie până în 2025 este un obiectiv ambiţios în condiţiile în care ţările occidentale livrează cantităţi uriaşe de bombe Kievului, ceea ce le reduce şi mai mult stocurile de armament deja grav diminuate de la încheierea războiului rece şi după decenii de participare la războaie cum au fost cele din Irak şi Afganistan.

„Dacă alimentăm masiv cu muniţie Ucraina, nu vom mai avea noi, până la noi ordine. Nu poţi cumpăra muniţie de la magazinele de bricolaj, capacităţile de producţie au scăzut mult în ultimii 30 de ani", spune Mais.

Este o problemă cu care se confruntă toţi partenerii din NATO, a subliniat înaltul ofițer german, adăugând că „susţinerea Ucrainei este însă mai importantă acum decât crearea unei divizii, aşa cum a insistat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg".

100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei germane

Cea de a doua divizie NATO ar urma să devină operaţională în 2027, însă echiparea ei completă va depinde foarte mult de cât de repede se vor achizițiile necesare din fondul special al armatei germane de 100 de miliarde de euro.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat la scurt timp după invazia rusă din Ucraina din februarie 2022 un "Zeitenwende" (un punct de cotitură istoric) şi crearea unui fond special destinat modernizării forţelor armate germane, care au avut de suferit după ce decenii la rând investițiile în acestor sector au fost praxctic inexistente.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite