Germania: liber la dublă cetăţenie pentru statele non-UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pasaport german

Imigranţii din statele non-UE vor putea beneficia de dublă cetăţenie în Germania, după ce Camera Inferioară a Parlamentului de la Berlin a promulgat o nouă lege privind dreptul de a deţine două paşapoarte. Principala beneficiară a acestei legi este comunitatea turcă din Germania, care numără peste aproximativ patru milioane de persoane.

Legea de până acum le permitea copiilor de imigranţi din statele non-UE doar să aleagă între cetăţenia germană şi cea a părinţilor la vârsta de 23 de ani, fapt considerat uşor discriminatoriu.

Potrivit Reuters, comunitatea trucă din Germania a dus un lobby puternic pentru a putea schimba această legislaţie a statului german, în condiţiile în care mai puţin de 50% dintre turcii stabiliţi acolo au obţinut cetăţenia.

O noutate este scăderea vârstei de alegere a cetăţeniei. Tinerii vor putea obţine două paşapoarte de la 21 de ani, după ce vor demonstra faptul că au trăit în Germania pentru cel puţin opt ani sau au mers la şcoală în această ţară timp de şase ani.

Cu toate acestea, liderii comunităţii turce au criticat noua lege, din cauza faptului că se adresează doar tinerilor şi nu îi vizează şi pe cetăţenii mai în vârstă. Dintre aceştia, mulţi au sosit în Germania de mai multe decenii, în timp ce alţii au beneficiat de reîntregirea familiei şi s-au mutat în această ţară alături de copiii şi nepoţii deja stabiliţi.

Dubla cetăţenie pentru cetăţenii non-UE este unul dintre proiectele susţinute de formaţiunea social democratp, aflată la guvernare alături de partidul de centru dreapta al cancelarului Angela Merkel. Conservatorii din CDU s-au opus mult timp dublei cetăţenii, susţinând că este imposibil ca cineva să fie loial faţă de două ţări în acelaşi timp.

În vechea legislaţie existau câteva excepţii de la regula cetăţeniei unice pentru statele non-UE: persoanele care proveneau din ţări unde nu este permisă renunţarea la cetăţenie putea deţine două paşapoarte (state precum Argentina, Bolivia, Brazilia, Costa Rica).

Cetăţenii din statele Uniunii Europene sau Elveţia beneficiază de dreptul la dublă cetăţenie prin legea încă în vigoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite