Germania este pe cale să legalizeze parțial canabisul pentru uz personal. „Guvernul acționează ca un traficant de droguri”, acuză opoziţia

0
Publicat:

Parlamentul german este așteptat vineri să legalizeze parțial canabisul, după o dezbatere aprinsă despre avantajele și dezavantajele accesului în mod legal la acest drog, informează The Guardian.

Consumul de canabis ar putea deveni legal în Germania, Foto Shutterstock
Consumul de canabis ar putea deveni legal în Germania, Foto Shutterstock

Chiar şi pe ultima sută de metri, dezbaterile sunt aprinse. În timp ce politicienii spun că speră să recupereze piața de la traficanții de droguri, medicii îi avertizează că riscă sănătatea tinerilor.

Conform noii legislații, care va face din Germania a treia țară din Europa care legalizează acest drog pentru uz personal, canabisul va fi eliminat de pe lista oficială a substanțelor interzise. Astfel, adulților li s-ar permite să dețină 25 g de canabis.

Ministrul Sănătății, Karl Lauterbach, a declarat că se așteaptă ca noua legislație să permită recuperarea pieței de la traficanții de droguri, care aprovizionează o mare parte din cei 7 milioane de germani care se estimează că folosesc canabis în mod regulat. Guvernul a declarat că mulți consumatori se bazează pe acest drog din motive medicinale și că noua lege va îmbunătăți, de asemenea, calitatea canabisului consumat de un număr tot mai mare de tineri.

„Protecția copiilor și a tinerilor este scopul central al acestei legi. (...) În ultimul deceniu, consumul de către copii și tineri a crescut în mod constant”, a declarat Karl Lauterbach înainte de vot, convins că legea va determina reducerea pieței ascunse și va ajuta la controlul distribuției drogurilor. Coaliția tripartită condusă de cancelarul Olaf Scholz, din care fac parte social-democrații, Verzii și partidul pro-business FDP, a fost de acord în noiembrie să continue reforma, după ce a inclus-o în acordul lor de coaliție privind împărțirea puterii.

Medicii, care se opun modificării legii, au avertizat că, dimpotrivă, această măsură va pune în pericol sănătatea tinerilor, făcând drogul mai accesibil și crescând astfel riscul de dependență.

Adulților li s-ar permite să cultive până la trei plante și să dețină cantități mici de canabis începând din 1 aprilie, iar trei luni mai târziu drogul ar urma să fie disponibil și în asociaţii licențiate, fără scop lucrativ, înființate pentru a cultiva și distribui planta de canabis.

Consumul de canabis pentru persoanele sub 18 ani ar continua să fie interzis, în timp ce persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani vor putea cumpăra doar până la 30 g de canabis, cu un conținut maxim de THC (tetrahidrocanabinol) de 10%.

În pragul votului, dezbaterile sunt încă aprinse

Opoziția a venit din partea unora dintre cele 16 landuri germane - care vor avea responsabilitatea de a asigura respectarea legii - inclusiv landul Bavaria, din sudul Germaniei, condus de Uniunea Creștin-Socială conservatoare, care a îndemnat guvernul să se mai gândească.

Unii dintre colegii social-democrați ai lui Karl Lauterbach au emis, de asemenea, avertismente, în special cu privire la utilizarea canabisului în apropierea școlilor și grădinițelor. La rândul său, ministrul a declarat că legislația va interzice fumatul de canabis la mai puțin de 100 de metri de unitățile de învățământ.

La rândul lor, oficialii din poliție au declarat că va fi foarte dificil de impus şi de urmărit aceste reguli, dar ministrul Sănătăţii din Germania le-a răspuns ironic, spunându-le că și supravegherea pieței ascunse a fost dificilă.

Tino Sorge, reprezentantul în comisia de sănătate al opoziției conservatoare creștin-democrate, a declarat că legea este un semnal greșit, la momentul nepotrivit. „Sugerând că poți să fumezi iarbă în loc să începi o ucenicie sau să-ţi cauţi un loc de muncă, guvernul de coaliție trimite un semnal complet greșit societății noastre și acționează ca un traficant de droguri al statului. Guvernul se joacă cu sănătatea tinerilor noștri”.

Modificarea legii va face din Germania al treilea stat membru al Uniunii Europene care legalizează canabisul pentru uz personal, după Malta și Luxemburg.

Susținătorii utilizării medicamentului în scopuri medicinale au declarat că speră într-o influență pozitivă a deciziei celei mai mari economii europene și care ar putea deschide calea pentru ca și alte țări să urmeze acest exemplu.

Fiind un subiect atât de controversat, observatorii din întreaga lume vor urmări cu atenție modul în care legea va funcționa în practică în Germania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite