Germania dublează ajutorul militar pentru Ucraina. Ce sumă este prevăzută pentru 2024

0
Publicat:

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat duminică seara că Germania va dubla ajutorul militar destinat Ucrainei în 2024, conform unui raport AFP. Decizia vine ca un semnal puternic de solidaritate față de Ucraina într-un moment crucial al conflictului din regiune.

Boris Pistorius, ministrul german al Apărării FOTO Arhivă
Boris Pistorius, ministrul german al Apărării FOTO Arhivă

„Aceasta constituie un semnal puternic pentru Ucraina, care arată că nu o dezamăgim”, a declarat Boris Pistorius la postul public de televiziune ARD.

El a fost întrebat în legătură cu informaţiile din presa germană, publicate duminică, privind dublarea pachetului bugetar.

Pistorius a subliniat importanța acestui gest, afirmând că este „un semnal important exact în momentul în care Ucraina trebuie să-și continue lupta, în timp ce o parte din atenția internațională se focalizează asupra Israelului și a situației din Gaza”.

Anunțul vine ca o reacție la epuizarea rapidă a sumelor inițial prevăzute în bugetul de ajutor militar pentru Ucraina, în urma evoluțiilor recente ale conflictului.

Suma ajunge la opt miliarde de euro

Inițial, Guvernul german planificase un pachet de ajutor în valoare de patru miliarde de euro, axat în principal pe echipamente militare. Totuși, partidele din coaliția guvernamentală condusă de cancelarul Olaf Scholz au convenit asupra dublării acestui sprijin, care ar ajunge la opt miliarde.

Decizia urmează să fie oficializată în cadrul unui vot, programat pentru săptămâna viitoare.

De la declanșarea invaziei ruse, Germania a fost un contributor major la sprijinirea Kievului, oferind aproximativ 22 de miliarde de euro în ajutor umanitar, financiar și militar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite