Germania: Conservatorii Angelei Merkel primesc un impuls electoral în landul Schleswig-Holstein

0
0

Uniunea Creştin-Democrată a cancelarului federal german, Angela Merkel, a trecut testul electoral în landul Schleswig-Holstein, unde duminică au avut loc alegeri regionale, considerate drept un semnal înaintea alegerilor legislative federale ce vor avea loc pe data de 24 septembrie.

Potrivit estimărilor prezentate de cotidianul „Die Zeit“ la închiderea urnelor, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a obţinut 33% din sufragii, în timp ce principalul său rival Partidul Social Democrat (SPD, centru-stânga), condus de Martin Schulz, a întrunit numai 26% din voturi.

Verzii au obţinut 13,5% din sufragii, FDP (Partidul Liber Democrat) - 11,5%, iar formaţiunea antiimigraţie Alternativa pentru Germania (AfD) a întrunit numai 5,5% din voturi.

Rezultatele reprezintă un eşec pentru social-democraţii lui Martin Schulz în contextul în care, în ultimii cinci ani, acest land din nordul Germaniei, a fost guvernat de o coaliţie condusă de SPD.

În plus, alegerile din Schleswig-Holstein sunt considerate drept un barometru în vederea scrutinului legislativ federal din toamnă, în urma căruia va fi desemnat şi cancelarul Germaniei, funcţie vizată de Schulz şi pe care Merkel încearcă să şi-o păstreze.

Dacă imediat după ce social-democraţii au anunţat că Martin Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European, va fi candidatul lor pentru şefia executivului de la Berlin aceştia au crescut considerabil în sondaje, plasându-se chiar pe primul loc, în ultimele săptămâni SPD a pierdut teren, CDU revenind în forţă.

În cazul în care „efectul Schulz“ (creşterea social-democraţilor în sondaje) nu se va face simţit nici săptămâna viitoare la alegerile regionale din Renania de Nord-Westfalia, un tradiţional vad al social-democraţilor, şansele reale ca SPD să obţină un scor bun la alegerile din toamnă vor fi reduse.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite