Gerhard Schröder muşcă din duşmani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul cancelar german social-democrat Gerhard Schröder i-a atacat dur pe cei care l-au criticat pentru legăturile cu firme ruse din domeniul energiei, afirmând chiar că unii dintre ei vor să împingă Germania spre un „nou Război Rece“, relatează agenţia Reuters.

Printre criticii săi se numără şi actualul cancelar federal, Angela Merkel, care i-a succedat în funcţie şi care se află acum în plină campanie electorală, încercând să obţină un al patrulea mandat în fruntea executivului de la Berlin.

Schröder, care a fost cancelar al Germaniei în perioada 1998-2005, a fost nominalizat recent pentru a ocupa un loc în Consiliul de Administraţie al gigantului petrolier rus semipublic Rosneft, companie vizată de sancţiunile impuse Moscovei de UE în urma crizei din Ucraina.

Această nominalizare a stârnit rumoare în Germania, unde mulţi se tem de posibile ingerinţe ale Rusiei în campania pentru legislativele din 24 septembrie. Până şi candidatul Partidului Social-Democrat la funcţia de cancelar, Martin Schulz, a fost presat să se distanţeze de Schröder.

Însă acesta din urmă a insistat asupra faptului că Rosneft „este cea mai mare companie petrolieră din lume, cu legături importante cu Germania“, adăugând că „nu este aripa Kremlinului“.

„Persoanele care sunt acum deosebit de critice voiau să ne implice în războiul din Irak şi niciodată nu şi-au cerut scuze pentru că au stat de partea greşită în acel moment“, a declarat Schröder. „Cei care fac asta din nou au, în mod clar, un interes să intrăm într-un nou Război Rece, de exemplu cu Rusia“, a declarat el.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite