Gazoductul Nord Stream 2 provoacă un nou conflict economic SUA-Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA/Arhivă
Foto: EPA/Arhivă

Proiectul gazoductului Nord Stream 2, prin intermediul căruia ar urma să se dubleze cantitatea de gaz natural pe care Rusia o poate livra direct în inima Europei, ocolind însă Polonia, Ucraina şi ţările baltice, provoacă noi disensiuni între Statele Unite şi Europa.

Statele Unite au avertizat că Moscova s-ar putea folosi de acest proiect, a cărui valoare se ridică la 11 miliarde de dolari, pentru acţiuni de spionaj în Marea Baltică, relevă „The Telegraph“.

„Când vedem capacitatea guvernelor şi a companiilor de a utiliza infrastructura ca mijloc pentru a plasa dispozitive şi tehnologii care pot asculta şi monitoriza, atunci aceasta este o preocupare cu privire la acest proiect de conductă subacvatică din Marea Baltică“, a afirmat Sandra Oudkirk, adjunct al secretarului de Stat american.

„Noul proiect ar permite plasarea de noi tehnologii de-a lungul traseului conductei, iar aceasta este o ameninţare“, a continuat Oudkirk.

Potrivit ei, Congresul american i-a acordat preşedintelui dreptul de a impune sancţiuni vizând mai multe proiecte de conducte ruseşti. Totuşi, Sandra Oudkirk a adăugat că Washingtonul se concentrează asupra mijloacelor diplomatice pentru a opri Nord Stream 2, prin care urmează să se exporte gaz spre vestul Europei, evitând Ucraina, cu care Moscova are o serie de dispute. 

În acest timp, în Germania au început lucrările pentru acest proiect. Iar gazoductul subacvatic a fost unul dintre subiectele discutate de cancelarul german, Angela Merkel, cu preşedintele rus, Vladimir Putin, în cadrul vizitei efectuate săptămâna trecută de şefa Executivului de la Berlin în Rusia. 

Liderul de la Kremlin a promis să continue tranzitul de gaze ruseşti via Ucraina cu condiţia ca acesta să fie profitabil după lansarea gazoductului subacvatic Nord Stream 2.

„După lansarea Nord Stream 2, nu se prevede oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina. Livrările vor continua dacă se vor dovedi întemeiate şi oportune pentru actorii economici“, a declarat Putin în cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german, care a cerut, la rândul său, „garanţii“ în acest sens pentru Kiev.

„Rolul Ucrainei ca ţară de tranzit trebuie menţinut şi Germania este gata să joace un rol în acest sens“, a declarat Merkel. „De asemenea, vedem Nord Stream 2 ca pe un proiect economic, dar există şi alte componente şi de aceea trebuie să ne gândim la garanţii pentru Ucraina“, a adăugat ea.

Însă Statele Unite consideră că „nu se poate avea încredere în garanţiile Rusiei“, după cum a declarat Oudkirk, notează AFP.

În plus, Washingtonul a amintit de acţiunile Rusiei din trecut de a opri furnizarea de gaz către Ucraina şi alte ţări, adăugând că noul gazoduct ar face ca „vulnerabilităţile“ din relaţiile Rusia-Europa să continue pentru alţi 30-40 de ani, notează Reuters. 

Însă ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, un colaborator apropiat al cancelarului Angela Merkel, a acuzat Washingtonul că vrea să blocheze construcţia gazoductului Nord Stream 2 pentru a susţine propriile exporturi şi a transmis un avertisment ferm Statelor Unite în privinţa politicii „America First“ („America pe primul loc“, în trad.) a preşedintelui Donald Trump.

La rândul său, Sandra Oudkirk a respins afirmaţiile potrivit cărora Washingtonul s-ar opune gazoductului pentru a ajuta exporturile americane de gaz natural lichefiat. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite