Gabor Vona, liderul partidului Jobbik: „Sprijinim autonomia teritorială pentru maghiari“

0
0

Noile formaţiuni parlamentare ungare vor fi mult mai atente la comunităţile de maghiari de peste graniţe. Inclusiv la cea din România. Partidul de extremă dreapta Jobbik a reuşit, în premieră, să intre în Parlament. Liderul Gabor Vona a explicat care îi sunt priorităţile în Parlament şi cum vede relaţia cu maghiarii din România.

„Adevărul": Veţi cere acordarea cetăţeniei ungare pentru maghiarii de peste graniţă?

Gabor Vona: Anul acesta, pe 4 iunie, se împlinesc 90 de ani de la Dictatul de Pace de la Trianon. Vrem să transformăm acest eveniment în zi naţională de doliu, pentru că 15 milioane de maghiari au fost rupţi şi aceste milioane alcătuiesc acum minorităţile mai multor ţări. După consultările cu celelalte partide de la guvernare, vom căuta posibilitatea de a acorda cetăţenia ungară celor de dincolo de frontiere. Inclusiv maghiarilor din România.

Concret, cu ce îi veţi putea ajuta pe maghiarii din România?

Pe lângă deja amintitul proiect de acordare a cetăţeniei pentru maghiari, vom lua în considerare un plan de dezvoltare economică pentru cei din bazinul Carpatic. Reunificarea maghiarilor trebuie să fie realizată prin dezvoltare economică şi susţinerea educaţiei şi culturii. Acest parteneriat social este de aşteptat să treacă în sarcina partidelor minoritare din România, a organizaţiilor religioase, civice şi de tineret şi se bazează pe interesul, opţiunile şi dorinţele lor.

Sprijinim aspiraţiile maghiarilor de dincolo de frontieră, de la autonomia culturală la cea teritorială - astfel că şi dorinţele celor din Ţinutul Secuiesc sunt importante. Pe lângă problema secuilor, merită o atenţie deosebită - mai ales din cauza asimilării avansate - situaţia maghiarilor din România. De acceea vom iniţia un program tutorial, care va fi coordonat de agenţiile înfiinţate în regiunile de lângă graniţă. Printre planurile noastre pe termen lung se numără şi dezvoltarea cooperărilor transfrontaliere regionale, în primul rând cu ajutorul fondurilor europene.

Care vor fi primele iniţiative şi proiecte de lege în parlament?

Vrem să reducem impozitul, ne preocupă salvarea familiilor care sunt ameninţate de retrocedări. Vrem să consolidăm siguranţa publică şi lupta împotriva criminalităţii şi, de asemenea, şi să atragem responsabilitatea politicienilor. Noi suntem obligaţi să colaborăm cu cei de la guvernare. Milioane de oameni aşteaptă acum scăderea impozitului.

Apoi, vom cere anularea imunităţii politicienilor, reducerea pensiilor de mii de euro ale foştilor demnitari din aparatul de stat comunist, condiţionarea acordării ajutoarelor sociale de prestarea muncii în folosul comunităţii şi acordarea ajutoarelor exclusiv prin card social. De asemenea, susţinem înfiinţarea unei noi forţe de ordine, impozitarea firmelor multinaţionale şi modificarea legii funciare în favoarea protejării teritoriului maghiar. Vom sprijini orice initiativă care are drept scop reducerea impozitelor şi taxelor, respectiv crearea unor noi locuri de muncă.

Ce planuri aveţi să scoateţi Ungaria din criza economică?

Programul de reformă iniţiat de Jobbik pentru ameliorarea situaţiei economice se referă la schimbarea sprijinului pentru firmele multinaţionale într-un sprijin pentru fermierii maghiari. Vrem să oferim avantaje firmelor mici şi mijlocii, deoarece aceşti contribuabili alcătuiesc sistemul social care se află în falimet în Ungaria. De asemenea, trebuie rezolvată problema datoriei externe, prin urmare rambursarea creditelor contractate de guvernele anterioare. Ar trebui să se iniţieze negocieri noi cu FMI şi Banca Mondială. Vom solicita reeşalonarea împrumuturilor.

Aţi realizat cel mai bun rezultat din scurta istorie a partidului Jobbik. Cum comentaţi această realizare?

Alegerile de acum nu reprezintă un succes doar pentru Jobbik, ci şi pentru toţi cei care se simt naţionalişti în Ungaria. În patru ani, practic din nimic am adus la lumină un partid naţionalist radical care are acum aproape un milion de susţinători.

Am surprins încă de la alegerile Europarlamentare din 2009, când am reuşit să trimitem trei reprezentanţi în Parlamentul European. De atunci numărul simpatizanţilor noştri s-a dublat. Pot să spun că Jobbik este astăzi cel mai dinamic, cel mai tânăr şi cel mai curat partid din Ungaria. Este cel mai puternic partid naţionalist radical din Europa. Prin Jobbik, în sfârşit se va auzi vocea poporului maghiar. Nu ne vom păcăli simpatizaţii, nu vom uita promisiunile.

„Garda nu a acţionat niciodată agresiv"

Veţi interveni pentru repunerea în legalitate a Gărzii Maghiare?

Garda Maghiară a fost desfiinţată în vara anului trecut de către Tribunalul din Budapesta, însă, în opinia noastră, această hotărâre este ilegală. Pentru asta am făcut deja apel la Tribunalul de la Strasbourg şi aşteptăm o decizie corectă bazată pe precedente. Trebuie remarcat totuşi că Garda (n.r. - Garda Maghiară a fost organizaţia paramilitară a partidului Jobbik, membrii săi fiind acuzaţi de violenţe împotriva rromilor şi evreilor) nu a acţionat niciodată agresiv, spre deosebire de partidul socialist care a avut în mână poliţia.

CITEŞTE ŞI:

Karpatia şi Garda Maghiară, distracţie pe banii românilor

Mulţi se tem de ascensiunea Jobbik. De ce acest sentiment de nesiguranţă?

Presa naţională şi internaţională se grăbeşte să ne aducă prejudicii de imagine. Vor să zugrăvească în culori sumbre succesul Jobbik, însă au din ce în ce mai puţin succes. Mulţi ne acuză de rasism, că suntem împotriva ţiganilor şi că suntem antisemiţi. Cei care citesc anunţurile noastre, participă la întâlniri şi intră pe forumurile publice ştiu că nu este aşa. Noi am spus doar lucrurilor pe nume. Şi am atras atenţia asupra problemelor economice şi sociale cu care se confruntă Ungaria. Unora nu le place acest lucru, în special celor care în ultimii 20 de ani au pus ţara în pericol, iar acum le este teamă că vor trebui să răspundă în faţa legii.

Un istoric radical de succes

În urma alegerilor parlamentare din Ungaria, extremiştii de dreapta de la Jobbik au obţinut 47 de locuri (12,18%). Partidul este condus de tânărul istoric Vona Gabor (32 de ani), fostul preşedinte al Gărzii Maghiare, organizaţie scoasă în afara legii anul trecut.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite