Funeralii de stat pentru Martti Ahtisaari, fost preşedinte al Finlandei şi laureat al Premiului Nobel

0
Publicat:

Fostul preşedinte finlandez şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Martti Ahtisaari, a fost înmormântat vineri, la Helsinki, cu funeralii de stat.

 Funerarii Martti Ahtisaari, fost președinte finlandez FOTO: facebook
Funerarii Martti Ahtisaari, fost președinte finlandez FOTO: facebook

După slujbă, Martti Ahtisaari a fost înmormântat alături de predecesorii săi, Urho Kekkonen şi Mauno Koivisto, potrivit Agerpres.

Activitatea sa ca mediator internaţional a fost aspectul evidenţiat în timpul slujbei în care au fost citite pasaje din Biblie în finlandeză şi ndonga, dialect bantu vorbit în Namibia şi Angola.

Ahtisaari a murit la vârsta de 86 de ani, la Helsinki. S-a născut în 1937 şi a fost preşedinte al Finlandei între anii 1994 şi 2000.

Înainte de acest mandat, a ocupat o serie de funcţii în Ministerul Afacerilor Externe, precum şi în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

În 2008, a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de menţinere a păcii.

 Martti Ahtisaari
Martti Ahtisaari

Una din ultimele sale misiuni politice majore a fost cea de emisar special al ONU pentru Kosovo.

Regele Suediei Carl XVI Gustaf, preşedintele namibian Hage Geingob şi omologul său kosovar Vjosa Osmani s-au numărat printre oficialităţile venite să îi onoreze memoria.

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto l-a numit pe Ahtisaari un mare finlandez. Ca refugiat din Karelia, care a fost cucerită de Uniunea Sovietică în 1940, Martti Ahtisaari a fost capabil să empatizeze cu situaţia oamenilor din zonele de conflict, pe care i-a plasat întotdeauna în centrul misiunilor sale de mediere în Indonezia, Nambia, Kosovo şi alte regiuni, a spus preşedintele.

"Chiar şi în cele mai încăpăţânate situaţii, el a văzut ceva bun pentru care merita să faci un efort", a spus Niinisto."Dar atunci când era necesar, putea fi un negociator dur şi hotărât".

Niinisto a mai spus că Ahtisaari a fost mai degrabă un diplomat decât un politician şi a fost ales preşedinte pentru că era un outsider, care nu punea mare preţ pe convenţiile politice.

"Ahtisaari a fost, aşa cum a fost descris în mod adecvat, un om cu ierarhii plate", a adăugat Niinisto.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite