Ahtisaari, mituit de mafia albaneză?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emisarul special al ONU pentru provincia Kosovo, Martti Ahtisaari, ar fi fost mituit cu 40 de milioane de euro de mafia albaneză, în schimbul promisiunii de a "obţine" în timpul cel mai scurt

Emisarul special al ONU pentru provincia Kosovo, Martti Ahtisaari, ar fi fost mituit cu 40 de milioane de euro de mafia albaneză, în schimbul promisiunii de a "obţine" în timpul cel mai scurt independenţa provinciei Kosovo. Ştirea, care a făcut senzaţie şi a provocat valuri de comentarii, a apărut ieri în presa sârbă.

Serviciul de Informaţii din Germania (BND) i-ar fi trimis secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, un raport în care se menţionează, între altele, că "isteţul băiat finlandez" a primit o sumă frumuşică de la albanezi pentru propunerea sa privind "independenţa supravegheată" a Kosovo, scrie publicaţia "Focus".

Conform aceleiaşi surse, BND ar fi în posesia unor dovezi solide privind transferul a 40 milioane de euro în conturile lui Ahtisaari. Banii ar fi fost transferaţi din conturile unui cunoscut mafiot albanez, Bejet Paccoli, care a făcut lobby în SUA pentru independenţa provinciei.

Despre vărsămintele de bani din conturile mafiotului albanez de la Washington a transmis şi BBC în decembrie 2005. Postul britanic de radio amintea în acel context că preşedinţii SUA - Bill Clinton, şi Rusiei - Boris Elţîn au fost apropiaţi ai lui Paccoli. Între beneficiile prieteniei, BBC aminteşte contribuţia lui Paccoli, de 1,5 miliarde de dolari, la restaurarea Kremlinului, la mijlocul anilor "90.

"Focus" susţine că ofiţerul BND, Luk Noiman, ar fi primit "verde" din partea guvernului german să-i pună la dispoziţie secretarului general al ONU o parte din documentele referitoare la "mituirea" lui Ahtisaari. Ziarul sârb mai dezvăluie că BND ar fi descoperit căile de contact între lideri ai mafiei albaneze şi emisarul Ahtisaari. În materialul dedicat acestui subiect, "Focus" publică mai multe numere de cont, în care Ahtisaari şi-ar fi depozitat banii de la mafia albaneză.

În final, ziariştii belgrădeni afirmă că informaţiile referitoare la posibila "mită" au fost furnizate de translatori sârbi care activează la sediul BND din Prizren. Dacă purtătorul de cuvânt al emisarului ONU pentru Kosovo a infirmat categoric informaţiile, Ahtisaari nu a dorit, deocamdată, să comenteze acuzaţiile respective.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite