Fresce de mare valoare, descoperite în Italia, în timpul săpăturilor în Pompei VIDEO

0
Publicat:

Fresce splendide, reprezentând, printre altele, o scena mitologică deosebită au fost descoperite în Pompei, a anunţat vineri celebrul sit arheologic situat lângă Napoli, în sudul Italiei, relatează AFP, citată de Agerpres.

Desfășurarea unor lucrări de restaurare şi săpături a permis „descoperirea acestor fresce de mare valoare" în şi în jurul Casei Leda, una dintre reşedinţele oraşului antic Pompei, distrus şi îngropat sub cenuşă în anul 79 de erupţia vulcanului Vezuviu.

O frescă ce reprezintă scena mitologică în care apar Phrixos şi sora sa geamănă Hellé, fugind de mama lor vitregă Ino pe berbecul cu Lâna de Aur, este cea mai frapantă dintre toate, potrivit sursei citate.

Această "frescă care ne arată doi fugari pe mare din Grecia antică", potrivit directorului sit-ului Pompei Gabriel Zuchtriegel, apare ca un tablou cu ramă pe un perete predominant galben auriu decorat cu decoraţiuni delicate.

Phrixos şi sora sa geamănă Hellé, fugind de mama lor vitregă. FOTO pompeiisites.org
Phrixos şi sora sa geamănă Hellé, fugind de mama lor vitregă. FOTO pompeiisites.org

Printre celelalte fresce descoperite se numără naturi moarte şi portrete de femei, în special în medalion.

Actualele săpături arheologice de la Casa Leda urmăresc să reconstituie planul complet al acesteia şi să obţină suficiente informaţii pentru a determina încăperile principale ale altor două reşedinţe situate la nord şi la sud de aceasta.

Sunt în desfăşurare operaţiuni de curăţare a frescelor pentru a îndepărta cenuşa vulcanică şi a le consolida înainte de a trece la faza de restaurare.

Cenuşa vulcanică aruncată în urmă cu 2.000 de ani de Vezuviu s-a sedimentat pe majoritatea locuinţelor din Pompei, ceea ce a permis păstrarea lor aproape complet, la fel ca şi multe dintre cele 3.000 de cadavre ale persoanelor care şi-au pierdut viaţa în catastrofă.

Înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, Pompei, al doilea cel mai vizitat sit turistic din Italia după Colosseum din Roma, se întinde pe o suprafaţă totală de aproximativ 22 de hectare, dintre care o treime este încă îngropată sub cenuşă

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite