Franţa: Jurnaliştii protestează după ce a fost adoptat articolul de lege care limitează difuzarea de imagini ale poliţiştilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de persoane au demonstrat în mai multe oraşe ale Franţei împotriva unui proiect de lege privind ''securitatea globală'' care sancţionează publicarea imaginilor cu poliţişti aflaţi în timpul intervenţiilor.

Asociaţii ale ziariştilor şi organizaţii civice au convocat aceste proteste, desfăşurate în principal la Paris, Lille şi Montpellier, acuzând o interferenţă masivă a statului în libertatea jurnalistică şi îngreunarea demersurilor de a trage la răspundere forţele de ordine pentru abuzurile comise împotriva manifestanţilor, numeroase în timpul manifestaţiilor ''vestelor galbene'' soldate cu răniţi grav în rândul protestatarilor.

Conform prevederilor proiectului de lege, publicarea de imagini ce arată poliţişti în timpul intervenţiei este pasibilă cu până la un an de închisoare şi amenzi de 45.000 de euro.

''Cei aflaţi la putere încearcă tot mai mult să împiedice cetăţenii, jurnaliştii şi avertizorii de integritate să dezvăluie greşelile statului. Când se întâmplă acest lucru, democraţia dispare'', avertizează redactorul şef al portalului de investigaţii Mediapart, Edwy Plenel.

Doi jurnalişti au fost arestaţi marţi la un protest la care au avut loc confruntări cu forţele de ordine în timp ce parlamentarii din Adunarea Naţională dezbăteau proiectul de lege, susţinut de preşedintele Emmanuel Macron.

Proiectul a fost aprobat vineri în primă lectură de Adunarea Naţională, un al doilea vot fiind prevăzut pentru marţi, iar apoi va ajunge în dezbaterea Senatului.

Cei care sprijină legea spun că ofiţerii de poliţie şi familiile lor au nevoie de protecţia în faţa hărţuirii, atât online cât şi în persoană atunci când sunt la datorie.

Criticii spun că legea ar încălca libertatea jurnaliştilor de a relata şi îngreunează tragerea la răspundere a poliţiei pentru abuzuri precum folosirea exesivă de forţă - îngrijorare în creştere.

Articolul controversat pedepseşte cu un an de închisoare şi o amendă de 45.000 euro difuzarea ''imaginii feţei sau a oricărui alt element de identificare'' al forţelor de ordine în timpul intervenţiei lor atunci când ea aduce ''atingere'' integrităţii lor ''fizice sau psihice''.

La Paris, activiştii pentru drepturile omului, sindicaliştii şi jurnaliştii au scandat: ”toată lumea vrea să filmeze poliţia!”.

Unii au avut pancarte cu mesaje precum ”Vom pune jos telefoanele când voi veţi pune jos armele”. Mulţi demonstranţi au purtat cunoscutele veste galbene.

Demonstraţii similare erau plănuite în Marsilia, Montpellier, Rennes şi Saint-Etienne.

Un amendament guvernamental, adoptat vineri de parlamentari cu 146 de voturi pentru şi 24 de voturi contra, precizează că măsura nu poate aduce ''prejudicii dreptului la informare''.

Premierul Jean Castex a spus că va ”elimina orice ambiguitate cu privire la intenţia garantării respectului pentru libertăţile publice în timp ce îi protejează mai bine pe poliţişti şi jandarmi, care asigură protecţia populaţiei. Noua lege privind ''securitatea globală'' viza iniţial extinderea spaţiului de acţiune al poliţiilor municipale şi structurarea mai bună a sectorului securităţii private.

Însă în luna octombrie, majoritatea parlamentară a preşedintelui Emmanuel Macron a adăugat în textul legii noi măsuri de securitate menite să răspundă revendicărilor sindicatelor poliţiştilor, care s-au plâns că poliţia este ţinta ameninţărilor şi a agresiunilor tot mai frecvente.

Forţele de ordine franceze au fost criticate în special pentru tacticile de forţă utilizate în timpul protestelor începute în 2018 şi pentru arestările arbitrare operate mai ales în rândul magrebienilor şi al persoanelor de culoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite