Franţa: Doi miniştri importanţi nu vor mai face parte din noul guvern din cauza unor probleme de integritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sylvie Goulard a condus pentru scurt timp ministerul francez al Apărării
Sylvie Goulard a condus pentru scurt timp ministerul francez al Apărării

Ministrul francez al Apărării, Sylvie Goulard, a demisionat marţi din Guvern, spunând că nu vrea să fie luată în calcul pentru următorul cabinet, din cauza anchetei privind activitatea partidului său în Parlamentul European. Este al doilea ministru care renunţă, după ce luni preşedintele Macron, i-a cerut ministrului coeziunii teritoriilor, Richard Ferrand, implicat într-o afacere imobiliară, să părăsească guvernul.

Fost europarlamentar din partea grupului centrist Mişcarea Democratică (MoDem), Sylvie Goulard este citată în ancheta preliminară privind asistenţii parlamentari europeni ai grupului. Prin demisia sa, Goulard intenţionează „să demonstreze liber buna sa intenţie“. MoDem, partidul condus de François Bayrou este suspectat că a folosit pentru activităţi proprii în Franţa mai mulţi asistenţi de parlamentari europeni plătiţi de Bruxelles. 

„Apărarea este un portofoliu solicitan. Onoarea armatelor noastr, cea a bărbaţilor şi femeilor care servesc şi îşi pun vieţile în pericol nu ar trebui amestecate în controverse care nu au nimic de-a face cu ei”, a spus oficialul într-un comunicat.

„Preşedintele Republicii doreşte să readucă încrederea în acţiunea publică, să reformeze Franţa şi să relanseze Europa. Această iniţiativă de redresare trebuie să primeze asupra oricărei consideraţii personale. De aceea, i-am cerut preşedintelui Republicii, în acord cu premierul, să nu mai fac parte din guvern“, a mai precizat Sylvie Goulard. 

Ea este al doilea ministru care a anunţat că nu va continua în noul cabinet, după ce luni preşedintele francez, Emmanuel Macron, i-a cerut ministrului coeziunii teritoriilor, Richard Ferrand, implicat într-o afacere imobiliară, să părăsească guvernul pentru "a candida la preşedinţia grupului" partidului prezidenţial din Adunarea Naţională. Colaboratori ai lui Richard Ferrand, un apropiat al şefului statului, au "confirmat" că ministrul a "acceptat" această propunere.

Întrebat de AFP, anturajul preşedintelui Macron a dat asigurări că Richard Ferrand nu este sancţionat pentru problemele sale cu justiţia care a demarat o anchetă după ce revista satirică Le Canard enchaîné a publicat la sfârşitul lui mai un articol. Revista a dezvăluit că, în 2011, organizaţia non-profit Mutuelles de Bretagne, condusă la acea dată de Richard Ferrand, a decis să închirieze localurile comerciale aparţinând companiei. Plecarea sa din guvern "nu este deloc legată de aceste afaceri", a insistat anturajul şefului statului. 

Macron a nominalizat membri din mai multe partide printre miniştrii săi, după alegerile prezidenţiale din mai. Formaţiunea sa a câştigat detaşat alegerile legislative de duminică şi nu mai are nevoie de susţinerea parlamentarilor MoDem pentru a trece legi prin Parlament.

Édouard Philippe a fost însărcinat luni de către Emmanuel Macron să formeze un nou Guvern, a cărui alcătuire urmează să fie anunţată până miercuri la ora locală 18.00 (19.00, ora României), a anunţat Palatul Élysée, citat de AFP.

Premierul a ”prezentat demisia Guvernului său” şefului statului, ”care a acceptat-o”, după care l-a numit din nou pe Philippe şef al Guvernului şi l-a însărcinat să formeze o nouă echipă, a adăugat aceeaşi sursă.

Demisia Guvernului în exerciţiu a avut loc ”conform tradiţiei republicane, la o zi după alegerile legislative”, a precizat Élysée într-un comunicat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite