Franţa cere UE să aibă o discuţie „fără tabu” pe tema relaţiei cu Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat într-un schimb de replici dure cu Ankara din cauza conflictului armat din Libia, Parisul a cerut miercuri Uniunii Europene (UE) să-şi analizeze „fără tabu” relaţia cu Turcia.

„Franţa consideră indispensabil ca Uniunea Europeană să lanseze foarte rapid o discuţie de fond, fără tabu şi fără naivitate asupra perspectivelor relaţiei viitoare cu Ankara”, a decarat ministrul de Externe Jean-Yves Le Drian în cursul unei intervenţii în Senat.

Şeful diplomaţiei franceze îndeamnă UE „să-şi apere ferm interesele, pentru că are mijloacele” necesare.

Luni, preşedintele francez Emmanuel Macron l-a acuzat pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan că se dedă unui „joc periculos” în Libia, o ţară aflată în război de aproape zece ani.

Tonul creşte neîncetat între Paris şi Ankara de la implicarea Turciei în războiul din Libia de partea Guvernului de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU.

Intervenţia Turciei i-a permis GNA să respingă ofensiva mareşalului Khalifa Haftar, susţinut în teren de Rusia, Egipt şi Emiratele Arabe Unie şi tacit de Franţa.

Franţa acuză Turcia de faptul că furnizează armament GNA încălcând un embargo impus de ONU. Turcia acuză la rândul ei Franţa că-l susţine pe mareşalul Haftar şi că este „subcontractorul anumitor ţări din regiune”, referindu-se la Egipt şi Emiratele Arabe Unite.

Parisul neagă acuzaţiile Ankarei şi cere NATO să intervină în acest scandal care menţine flotele celor două părţi în tensiune în Mediterana.

Recent, Franţa a acuzat Marina turcă de faptul că a avut un „comportament agresiv” faţă de o fregată de-a sa. NATO a deschis o anchetă în acest caz.

După respingerea ofensivei lui Haftar, forţele GNA vizează acum preluarea controlului asupra oraşului de coastă Sirt, considerat o verigă strategică spre estul Libiei.

Preşedintele egiptean Abdel Fatah al-Sisi a ameninţat că îşi va trimite trupele în ţara vecină dacă GNA va trece de Sirt.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite