Franța a blocat un site fals care anunța că armata recrutează 200.000 de francezi pentru războiul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franța a blocat un site fals prin care cetățenii francezi erau chemați să se alăture efortului de război în Ucraina, a anunțat joi Ministerul francez al Apărării, relatează The Telegraph.

Un site fals invita cetățenii francezi să se înroleze în Ucraina FOTO SHUTTERSTOCK
Un site fals invita cetățenii francezi să se înroleze în Ucraina FOTO SHUTTERSTOCK

Site-ul, care nu mai poate fi accesat, susținea că 200.000 de francezi sunt invitați să se „înroleze în Ucraina”, imigranții având prioritate.

Un link către acest site, ce imita portalul autentic de recrutare al armatei franceze, a fost postat pe X, fostul Twitter, a precizat Ministerul francez al Apărării.

„Site-ul este un fals site guvernamental și a fost redistribuit de conturi răuvoitoare în cadrul unei campanii de dezinformare", a avertizat acesta.

Surse guvernamentale ar fi declarat că site-ul purta „semnele unui efort rusesc sau pro-rusesc ca parte a unei campanii de dezinformare pretinzând că armata franceză se pregătește să trimită trupe în Ucraina".

Site-ul îi invita pe potențialii recruți să-l contacteze pe „comandantul unității Paul” pentru informații despre înrolare.

Ministerul francez al Apărării și unitățile cibernetice guvernamentale au anunțat că investighează cazul.

Președintele francez Emmanuel Macron a stârnit luna trecută reacții furioase din partea conducerii ruse când a declarat că nu poate exclude trimiterea de trupe terestre în Ucraina, a cărei înfrângere ar reprezenta o „amenințare existențială” pentru Europa.

Postări recente similare au inclus imagini cu convoaie ale armatei franceze prezentate în mod eronat ca deplasându-se spre granița ucraineană, a declarat oficialul.

Guvernul francez și-a intensificat recent eforturile pentru a identifica și a aborda ceea ce consideră a fi campanii rusești de dezinformare și destabilizare menite să submineze sprijinul publicului francez pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei.

O rețea de dezinformare rusă, deconspirată recent de Franța

Luna trecută, agenția guvernamentală Viginum, dedicată apărării împotriva amenințărilor online, a declarat că a descoperit o rețea de site-uri web rusești concepute pentru a răspândi propaganda Kremlinului în Occident.

Agenția a avertizat că rețeaua „structurată și coordonată" viza Europa și Statele Unite. Având numele de cod „Portal Kombat", rețeaua cuprinde 193 de site-uri web, a raportat Viginum după investigații efectuate între septembrie și decembrie anul trecut.

Guvernul francez a avertizat că atacurile de dezinformare din țări precum Rusia „se vor intensifica probabil” înainte de alegerile europene din iunie.

În ianuarie, Franța a acuzat Rusia că a încercat să amplifice panica legată de presupusa răspândire a ploșnițelor care a cuprins această țară în toamna anului 2023.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite