François Fillon este anchetat şi pentru costumele primite cadou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francois Fillon FOTO EPA
Francois Fillon FOTO EPA

Candidatul dreptei la alegerile prezidenţiale din Franţa, Francois Fillon, a fost pus sub acuzare pentru angajarea ficitivă a soţiei sale şi acum este anchetat şi pentru costumele primite cadou din partea unor „prieteni generoşi“.

Parchetul Naţional Financiar vrea să afle în ce condiţii a primit Fillon costume de zeci de mii de euro din partea unor „prieteni generoşi“, a precizat joi pentru AFP o sursă apropiată dosarului, transmite Agerpres.

Liderul conservator este suspectat pentru trafic de influenţă, potrivit sursei citate de AFP.

Francois Fillon, pus sub acuzare pentru angajarea fictivă a soţiei sale şi a celor doi copii ai săi, a confirmat duminică seară că a primit din partea „unui prieten“ costume de lux în valoare de câteva mii de euro.

„Un prieten mi-a oferit nişte costume în februarie. Şi ce?“, a declarat Fillon într-un interviu acordat pentru ediţia de luni a cotidianului „Les Echos“. „Observ că viaţa mea privată face obiectul unor anchete în toate sensurile şi că acest tratament se referă doar la mine“, a adăugat el. „Nu ştiu cine vrea să-mi facă rău“, a mai spus reprezentantul dreptei la alegerile prezidenţiale din Franţa.

În ultima sa ediţie, săptămânalul „Le Journal de Dimanche (JDD)“ a dezvăluit că un apropiat al lui Fillon a semnat pe 20 februarie un cec în valoare de 13.000 de euro pentru plata a două costume livrate de Arnys, firmă producătoare de vestimentaţie de lux. „Am plătit la cererea lui Francois Fillon“, a declarat pentru JDD acest „prieten generos“.

Aceeaşi publicaţie scrie că informaţia a fost confirmată şi de persoane din anturajul lui Fillon, care însă ar fi apreciat că nu este nimic anormal în gestul său. În plus, înaintea plăţii celor 13.000 de euro, aceeaşi societate ar fi primit cash tot în contul unor produse cumpărate de Fillon suma de 35.500 de euro.

În legătură cu acest aspect, colaboratorii lui Francois Fillon, la solicitarea JDD, au declarat că este „complet extravagant“ să susţii că „unele costume au fost plătite cu bani gheaţă“.

Unii deputaţi socialişti se întreabă dacă Fillon, deputat de Paris, a declarat aceste cadouri. O decizie a biroului Adunării Naţionale, datând din 2011, menţionează că este „obligatorie declararea oricărui cadou sau avantaj cu o valoare de peste 150 de euro“. Cadourile „în cadru strict privat“ din partea celor apropiaţi sunt exceptate de această obligaţie, potrivit unei precizări a Adunării din iulie 2013.

Francois Fillon (63 de ani) a fost inculpat deja pentru „deturnare de fonduri publice“, „disimulare şi complicitate la abuzuri cu bunuri publice“ şi „abateri de la obligaţiile asumate în faţa Înaltei autorităţi pentru transparenţă a vieţii publice“ pentru angajarea fictivă a lui Penelope Fillon şi a copiilor cuplului la biroul său de parlamentar.

În pofida problemelor sale cu legea, liderul „Les Republicains“ este hotărât să-şi ducă până la capăt campania prezidenţială. El este primul candidat major la alegerile prezidenţiale care concurează cu povara unei inculpări.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite