Alegeri Franţa. Francois Fillon, din scandal în scandal: candidatul dreptei la preşedinţie ar fi primit cadou haine în valoare de zeci de mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalurile se ţin lanţ de Francois Fillon, candidatul dreptei la preşedinţia Franţei. Luat deja în colimator de justiţie pentru că şi-a plătit soţia cu aproape un milion de euro pentru o activitate fictivă la biroul său de parlamentar, liderul conservator francez este acum acuzat că primit haine în valoare zeci de mii de euro de la „prieteni generoşi“.

Începând din 2012, Francois Fillon ar fi primit cadou haine în valoare de 48.500 de euro. De asemenea, el ar fi beneficiat de cumpărături în valoare de 35.500 de euro achitate de persoane terţe, scrie Le Journal du Dimanche, citat de AFP.

Printre hainele primite cadou de Fillon se află un costum de 7.000 de euro, trei sacouri în valoare de 15.000 de euro, un blazer de 4.500 de euro, două perechi de pantaloni în valoare de 5.000 de euro şi două pulovere de caşmir în valoare de 4.000 de euro.

Apropiaţi ai lui Francois Fillon au confirmat că acesta apelează la un designer cunoscut. „Este adevărat că un prieten i-a oferit costume în februarie. Nu este nimic de reproşat“, a spus un apropiat al fostului premier francez.

Purtătorul de cuvânt al lui Fillon a denunţat aceste dezvăluiri, apreciind că fac parte din continuarea „campaniei de denigrare“.

De fapt, Francois Fillon a scăzut puternic în sondaje din cauza relatărilor de presă despre acţiunile sale din trecut, ajungând de la un candidat favorit la un candidat cu a treia şansă.

Le Canard enchaîné a scris în ediţia de miercurea trecută că Fillon a luat în 2013 un împrumut în valoare de 50.000 de euro, fără dobândă, care nu a fost declarat. Împrumutul a fost oferit de omul de afaceri Marc Ladreit de Lacharrière.

Acest împrumut a fost „integral rambursat“, l-a apărat pe Fillon avocatul său, Antonin Levy, care, potrivit săptămânalului francez, a refuzat să precizeze la ce dată a avut loc plata.

Le Canard enchaîné scrie că „uitarea“ de care a dat dovadă politicanul francez ar putea costa scump.

Potrivit Codului general al impozitelor, orice împrumut de peste 760 de euro trebuie declarat.

Pe de altă parte, Parchetului Naţional Financiar (PNF) a deschis deja o procedură judiciară cu privire la presupuse angajări fictive la biroul de parlamentar al lui Francois Fillon. Politicianul francez este acuzat că şi-a angajat soţia şi doi dintre copii săi şi i-a plătit cu sute de mii de euro fără a munci nici măcar o zi.

Îngrijorat de aceste scandaluri şi de posibilitatea pierderii alegerilor, fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a încercat să-l convingă pe candidatul partidului său să se retragă, dar în zadar.

Sarkozy le-a propus lunea trecută lui Fillon şi Alain Juppé să se întâlnească „pentru a găsi o cale de ieşire demnă şi credibilă dintr-o situaţie care nu mai poate dura“, dar fostul premier francez a refuzat această propunere.

Între timp, Comitetul Politic al partidului „Les Republicains“ şi-a reafirmat susţinerea faţă de candidatura lui Fillon, cu toate că ar putea fi inculpat miercuri în cazul angajării soţiei şi copiilor săi.

Pentru a mai atenua din critici, Francois Fillon s-a arătat deranjat de caricatură a contracandidatului său Emmanuel Macron publicată pe contul de Twitter al partidului „ Les Républicains“.

El a denunţat o „caricatură inacceptabilă“ şi a cerut sancţiuni.

„Lupta politică este dură, dar trebuie să rămână demnă“, a afirmat Fillon, subliniind că „nu va tolera ca partidul (său) să difuzeze caricaturi care preiau coduri ale propagandei antisemite“.

Membri ai Les Républicains“ au publicat vineri la prânz o infografie intitulată „Adevărul despre galaxia Macron“, în care îl caricaturizează pe candidatul „En Marche!“ la preşedinţie, un fost bancher, înfăţişându-l purtând costum şi cravată, joben, cu un nas coroiat, o ţigară de foi şi o seceră roşie.

image

FOTO Twitter Les Republicains

În jurul lui apar fotografii cu susţinătorii săi de stânga - Gérard Collomb, Jacques Attali, Robert Hue, Bertrand Delanoë - şi François Bayrou.

Această caricatură a provocat comentarii de indignare pe reţele de sociale, obligându-i pe Les Républicains“ să o retragă vineri după-amiaza „pentru a evita orice polemică inutilă“.

„Folosirea unor epitete şi reprezentări care se inspiră din imaginarul antisemit este extrem de îngrijorătoare din perspectiva calităţii republicane a dezbaterilor, dar şi a stării de spirit care prevalează în anumite state majore“, a denunţat, pentru AFP, purtătorul de cuvânt al „En Marche!“, Benjamin Griveaux.

Secretarul general al partidului „Les Républicains“, Bernard Accoyer, şi-a prezentat vineri scuze pentru acest gest.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite