FOTO/VIDEO Apele Tamisei, agitate de manifestanţi pro şi anti-Brexit, cu o săptămână înainte de referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la UE

0
0
„Batalie navala“ pe Tamisa intre pro-Brexit si anti-Brexit FOTO Getty Images
„Batalie navala“ pe Tamisa intre pro-Brexit si anti-Brexit FOTO Getty Images

Susţinători şi opozanţi ai Brexitului au purtat miercuri o „bătălie navală“ pe Tamisa, chiar în faţa sediului Parlamentului britanic. Zeci de ambarcaţiuni au fost mobilizate pentru această acţiune, condusă de liderul UKIP Nigel Farage de partea taberei pro-Brexit (pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, n. red.) şi de cântăreţul Bob Geldof de partea taberei anti-Brexit.

Flotila pro-Brexit a fost alcătuită în principal din reprezentanţi ai industriei britanice de pescuit care susţin că suferă din cauza cotelor impuse la Bruxelles.

„Mi se pare extraordinar să vezi atâţia pescari care susţin acţiunea @fishingforleave. Ei şi-au văzut industria distrusă de Uniunea Europeană“, s-a felicitat Nigel Farage pe contul său de Twitter.

„Trebuie să ieşim din UE şi să salvăm industria de pescuit, altfel va fi distrusă definitiv“, a adăugat el.

Nigel Farage conduce flotila pro-Brexit

Nigel Farage (în imagine) conducea flotila anti-Brexit în timp ce premierul David Cameron răspundea întrebărilor parlamentarilor FOTO Getty Images

De partea cealaltă, cântăreţul şi filantropul Bob Geldof l-a acuzat de la microfonul unei puternice instalaţii de sonorizare pe eurodeputatul şi liderul eurosceptic britanic Nigel Farage că este un „escroc“, deoarece nu a participat decât la „una dintre cele 43 de reuniuni ale Comisiei pentru Pescuit din Parlamentul European“.

Flotila anti-Brexit pe Tamisa condusa de Bob Geldof FOTO Twitter @EuroGuido

Flotila anti-Brexit FOTO Twitter @EuroGuido

Un astfel de show naval nu avea cum să nu atragă atenţia britanicilor. Unii au filmat bătălia navală, în timp ce alţii au postat comentarii pe reţelele de socializare.

„Nu mă lăsa să cad, Nigel… Nu, doar UE“, s-a amuzat o internaută.

Mesaj ironic adresat de o internauta la adresa flotilei pro-Brexit condusa de Nigel Farage FOTO Twitter Tahira Mirza

FOTO Twitter Tahira Mirza

Speriaţi de perspectiva unei ieşiri din blocul european, susţinătorii rămânerii Marii Britanii în UE, conduşi de către premierul conservator David Cameron, au avertizat din nou, miercuri, cu privire la consecinţele economice ale unei victorii a taberei pro-Brexit la referendumul din 23 iunie.

Astfel, ministrul Finanţelor George Osborne a estimat că ieşirea Marii Britanii din UE ar putea declanşa introducerea unui „buget de urgenţă“, care va antrena creşteri importante de impozite şi reduceri de cheltuieli pentru acoperirea unei găuri de 30 de miliarde de lire sterline (38 de miliarde de euro).

„Părăsirea UE va afecta investiţiile, va dăuna familiilor şi economiei britanice“, a subliniat Osborne.

Campanie pro-Brexit FOTO Twitter Fishing for Leave

Campanie pro-Brexit FOTO Twitter Fishing for Leave

Cu o săptămână înainte de referendumul din 23 iunie, tabăra care susţine ieşirea Marii Britanii din UE  câştigă teren în faţa celor care fac campanie pentru rămânerea ţării în blocul comunitar.

Potrivit unui sondaj de opinie ICM publicat luni după-amiază în pagina electronică a cotidianului „The Guardian“, tabăra pro-Brexit are un avans de 6 procente în faţa celei care se pronunţă pentru rămânerea ţării în UE (53% faţă de 47%). 

Un alt sondaj de opinie, realizat de YouGov pentru „The Times“, publicat tot luni, arată că tabăra „Leave“ (pentru ieşirea din UE) conduce cu 7 procente în faţa celor din „Remain“ (rămânerea în UE) - 46%, faţă de 39%.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite