FOTO VIDEO Reuniune de urgenţă la Elysée după scenele de război civil de la protestul „vestelor galbene“. Instaurarea stării de urgenţă, o posibilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vestele galbene au devastat Parisul sambat[
Vestele galbene au devastat Parisul sambat[

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a convocat, duminică dimineaţă, o reuniune de urgenţă la Elysée, la care vor fi prezenţi premierul Edouard Philippe, ministrul de Interne, Christophe Castaner, şi „serviciile competente”, pentru a găsi o soluţie după violenţele extreme din ultimele zile de la protestele „vestelor galbene”, care sâmbătă seara au dus la devastarea centrului Parisului şi arestarea a peste 100 de persoane.

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a deplasat  duminică dimineaţă în zona Arcului de Triumf din Paris, situat în extremitatea vestică a bulevardului Champs-Élysées, scena unor violenţe ieşite din comun sâmbătă în timpul manifestaţiei aşa-numitelor "Veste galbene", relatează AFP.

Şeful statului, care tocmai a revenit de la summitul G20 din Argentina, a mers la Arcul de Triumf, la picioarele căruia se află Mormântul Soldatului Necunoscut din Primul Război Mondial, însoţit de ministrul de interne Christophe Castaner şi de secretarul de stat Laurent Nunez. Preşedintele francez a intrat apoi în interiorul monumentului istoric vandalizat sâmbătă.

"La sosirea sa în Franţa după G20, preşedintele a dorit să meargă în locurile unde au fost provocate cele mai importante daune", a indicat Palatul Elysee.

Preşedintele urma apoi să se întâlnească cu reprezentanţi ai pompierilor şi forţelor de ordine de pe bulevardul Kleber (Arondismentul 16), scena unor importante violenţe sâmbătă, unde de asemenea au fost provocate distrugeri în urma confruntărilor dintre manifestanţi şi scutieri.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a spus despre protestatarii care au instigat la violenţe zilele acestea în Franţa că vor răspunde în faţa justiţiei pentru faptele lor: „Vor fi identificaţi şi aduşi în faţa justiţiei. Deîndată ce voi ajunge înapoi la Paris, mâine, mă voi întâlni cu primul ministru, ministrul de interne şi toate celelalte autorităţi implicate. Voi respecta întotdeauna pe cei care nu vor fi de acord şi voi asculta mereu opoziţia, dar niciodată nu voi accepta violenţele”.

Ciocniri violente între forţele de ordine şi sute de protestatari au izbucnit sâmbătă pe bulevardul Champs Elysees din Paris, pe marginea celui de-al treilea protest naţional al ”vestelor galbene”, francezi modeşti care se revoltă împotriva politicii fiscale şi sociale a guvernului, în special faţă de creşterea preţurilor la carburanţi, relatează AFP.

Maşini incendiate, bariere rupte, bucăţi de caldarâm aruncate: scene de o „violenţă rar întâlnită” au avut loc în capitala franceză, a denunţat prim-ministrul Edouard Philippe, care s-a declarat „şocat”.

Ministrul de interne Christophe Castaner a denunţat într-un tweet prezenţa a „1.500 de perturbatori” veniţi să se confrunte cu poliţia, mobilizată în număr mare.

La capătul unuia dintre cele mai turistice bulevarde din lume, Arcul de Triumf era înecat într-un nor de ceaţă, în timp ce poliţia încerca să evacueze zona cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă.

Într-o atmosferă foarte tensionată, protestatari cu cagule şi mascaţi s-au adunat în cursul dimineţii sub Arcul de Triumf şi au cântat o Marsilieză lângă flacăra Soldatului Necunoscut. Pe monumentul napoleonian au fost pictate cuvintele „vestele galbene vor triumfa”, au constatat reporterii AFP.

 Sâmbătă seara, când în centrul Parisului maşinile erau incendiate, Emmanuel Macron a declarat de la Buenos Aires că ”nu va mai accepta violenţa”. În opinia sa, aceasta ”nu are nimic de-a face cu exprimarea unei supărări legitime”, a ”vestelor galbene” care au protestat faţă de creşterea accizei la carburanţi şi a puterii de cumpărare scăzute.

Amploarea violenţelor, în urma cărora o sută de persoane au fost rănite, a determinat anularea vizitei premierului Edouard în Polonia, unde urma să participe la un summit pe tema schimbărilor climatice.

„Vinovaţii de aceste violenţe nu vor o schimbare, nu vor nicio îmbunătăţire, ei vor haos. Aceştia vor fi identificaţi şi vor răspunde pentru actele lor în justiţie”, a susţine preşedintele Macron, în timp ce ministrul de Interne, Christophe Castaner, a vorbit despre posibilitatea instaurării stării de urgenţă.

Cel puţin 133 de persoane, inclusiv 23 de agenţi ai forţelor de ordine, au fost rănite în cursul protestelor violente desfăşurate sâmbătă la Paris. Cel puţin 412 persoane au fost reţinute în centrul Parisului, în cursul protestelor violente faţă de preţurile mari la carburanţi şi faţă de scăderea nivelului de trai.

Autorităţile au anunţat că peste 100.000 de persoane au protestat în oraşele Paris, Bordeaux, Brest, Toulouse, Montpellier, Lille şi Marsilia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite