FOTO Protest al nudiştilor pe plajele publice din Cadiz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul andaluz din Spania a fost în acest weekend scena unui protest inedit al "naturiştilor", care, în semn de protest pentru interzicerea nudismului în localitate, au apărut dezrăcaţi pe cele mai populate plaje din oraş.

În Cadiz, mai mulţi "naturişti" s-au perindat pe unele din cele mai aglomerate plaje ale locului pentru a protesta împotriva unei ordonanţe a Primăriei, care interzice "exhibiţionismul" public, informează portalul Terra. Primul protest de acest fel a avut loc pe 18 iulie, când, în faţa ochilor familiilor venite cu copiii la plajă şi a poliţiştilor, amatorii de nudism spaniol s-au dezbrăcat pe plajele publice, în cadrul "Zilei fără costum de baie". Săptămâna trecută nudiştii care au luat parte la acţiune au început să primească acasă amenzi de 750 de euro de persoană, pentru "scandal public".

"Lumea crede că există plaje pentru nudişti, dar nu şi nudişti"

"Este o măsură retrogradă, vor să incrimineze corpul. Până în anii 80, nudiştii puteam fi arestaţi în Spania, ca infractori. Legea Organică 5 din 1988 a permis abolirea infracţiunii de "scandal public", explică Ismael Rodrigo, preşedintele Federaţiei Spaniole de Nudism (FEN), care organizează "Ziua fără costum de baie".

"Lumea crede că există plaje pentru nudişti, dar că nu există nudişti. Se înşeală. Pe toate plajele se poate sta dezbrăcat", susţine Rodrigo. Nudismul este decriminalizat în Spania, dar există suficiente voci care cer plaje fără nudişti, detinate doar familiilor şi doar persoanelor cu costum de baie.

Vezi FOTO pe adevarul.es

Acum un an, Primăria din Cadiz, unde se găsesc unele din cele mai bune plaje din Spania, a emis polemica ordonanţă care interzice nudismul. În acest an, primăria a cedat protestelor, permiţând practica acestuia într-o zonă ascunsă de litoral. "Nu se vor acorda sancţiuni, dacă se va respecta delimitarea acelei zone pentru nudism", a declarat Santiago Posada, consilier al plajelor.

Nudiştii din FEN consideră că nu este suficient. "Ziua fără costum de baie" a fost sărbătorită pe 18 iulie pe cele mai populare plaje din Cadiz. Acum, după primirea amenzilor, au protestat în acelaşi fel.

"Nudismul este o filosofie de viaţă"

În ultimii trei ani, FEN organizează anual "Ziua fără costum de baie" pe plaje şi la piscine pentru a propune nudismul ca "o altă opţiune de a face plajă".

"Plajele familiale pe care le vor presupun că cel care face nudism să fie sancţionat sau obligat să îmbrace costumul de baie. Toţi spaniolii avem drepturi egale la plaje, de aceea ne surprinde că vor să legifereze acest drept dintr-un punct de vedere moral", a comentat Rodrigo, care crede că a purta sau nu costum de baie este o filosofie de viaţă: "Este o eliberare mentală, de prejudecăţi antice despre corpul nostru şi de stereotipuri despre frumuseţe. Este o senzaţie unică, odată ce ai făcut-o, vei dori să o repeţi".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite