Fostul preşedinte italian Carlo Azeglio Ciampi a decedat la vârsta de 95 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carlo Azeglio Ciampi FOTO quilivorno.it
Carlo Azeglio Ciampi FOTO quilivorno.it

Guvernul italian a anunţat vineri decesul fostului preşedinte Carlo Azeglio Ciampi, care a jucat un rol esenţial în aderarea ţării la zona monetară euro în timpul mandatelor succesive de prim-ministru, ministru de finanţe şi şef de stat. Ciampi, care a fost de-a lungul vieţii un economist recunoscut, a decedat la vârsta de 95 de ani, transmite Reuters.

Premierul Matteo Renzi l-a lăudat pe Carlo Azeglio Ciampi pentru munca neobosită depusă „cu pasiune“ în numele ţării.

Starea de sănătate şubredă a fostului preşedinte italian era cunoscută publicului de câţiva ani.

Carlo Azeglio Ciampi a fost apreciat pentru modul în care a condus ţara în timpul scandalurilor de corupţie din anii '90, fiind considerat unul dintre fondatorii monedei euro.

„Unul dintre părinţii noştrii ne-a părăsit. Dacă Italia este încă o ţară mare, atunci avem o datorie enormă de recunoştinţă pentru Ciampi“, a declarat fostul premier Enrico Letta.

Cimpi a lucrat cea mai mare parte din viaţă la Banca Italiei, pe care a condus-o timp de 14 ani din poziţia de guvernator. 

Acesta a ocupat funcţia de prim-ministru în perioada 1993-1994, conducând un executiv de tranziţie, pentru a deveni al zecelea preşedinte italian în perioada 1999-2006.

Însă Carlo Azeglio Ciampi este cel mai bine amintit pentru modul în care a condus ministerul de Finanţe în perioada 1996-1999, ajutând ţara să îndeplinească la timp toate criteriile pentru adoptarea monedei euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite