Fostul președinte francez Sarkozy, criticat după ce a spus că Ucraina n-are ce căuta în UE sau NATO. „Putin nu este irațional”

0
Publicat:

Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a stârnit indignare la Kiev și Paris, sugerând că invazia Rusiei în Ucraina ar putea fi încheiată prin noi referendumuri în teritoriile ocupate. El consideră că un „compromis” cu Rusia ar fi soluția pentru încetarea războiului.

Vladimir Putin și Nicolas Sarkozy FOTO Arhivă
Vladimir Putin și Nicolas Sarkozy FOTO Arhivă

Ucrainenii... vor dori să recucerească ceea ce le-a fost luat pe nedrept. Dar dacă nu vor reuși să o facă în totalitate, alegerea va fi între un conflict înghețat... sau o ieșire pe calea cea mai bună, cu referendumuri strict supravegheate de comunitatea internațională”, a declarat Sarkozy miercuri pentru ziarul conservator Le Figaro, conform france24.com.

Soluția de „compromis” a lui Nicolas Sarkozy

Vorbind în special despre peninsula Crimeea, pe care Rusia susținea că a anexat-o în 2014, fostul lider francez a spus că „orice întoarcere la așa cum erau lucrurile înainte este o iluzie”.

Va fi nevoie de un referendum incontestabil... pentru a consolida starea actuală”, a adăugat el.

Fostul președinte a insistat că liderul rus Vladimir Putin „nu este irațional” și că ar putea fi convins, cu diplomația potrivită din partea Europei. El a amintit de invazia Georgiei de către Moscova, în 2008, când Sarkozy a spus că „l-a convins pe (Putin) să-și retragă tancurile”.

Rusia este vecinul Europei și va rămâne așa. Diplomația și discuțiile rămân singura modalitate de a găsi o soluție acceptabilă. Nimic nu este posibil fără compromis”, a spus el.

Sarkozy a adăugat că Ucraina ar trebui să rămână „neutră” și să nu aibă loc în UE sau NATO.

Valul de critici

Comentariile au atras un răspuns imediat de la Kiev. Mykhailo Podolyak, un consilier principal al președintelui Volodimir Zelenski spunând că se bazează pe „logica criminală”.

Nu poți face schimb cu teritoriile altora pentru că îți este frică de cineva sau pentru că ești prieten cu criminali”, a adăugat Podolyak.

În timpul mandatului, Sarkozy „a participat în mod deliberat la o conspirație criminală pentru confiscarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene”, a acuzat el.

Fostul președinte, care și-a petrecut mult timp de când și-a părăsit mandatul luptându-se cu o mulțime de cazuri juridice, a fost atacat și acasă, în Franța.

Sarkozy „ar trebui considerat un influent rus”, a declarat Julien Bayou, un deputat senior al Partidului Verzilor, spunând într-un interviu, pentru postul LCI, că declarațiile sale au fost „nebune” și „șocante”.

Bayou a amintit de o anchetă în curs de desfășurare privind legăturile lui Sarkozy cu o companie de asigurări rusă, fiind suspectat de trafic de influență și de ascundere de infracțiuni.

Fostul consilier de informații al lui Sarkozy, Jerome Poirot, a declarat pentru LCI că vorbele fostului președinte au fost „rușinoase”.

Nu are nicio perspectivă asupra a ceea ce s-a întâmplat sau asupra a ceea ce a făcut în timpul mandatului său din 2007-2012”, a spus Poirot, amintind că Sarkozy a fost una dintre vocile-cheie împotriva aderării Georgiei și Ucrainei la NATO în 2008, ceea ce nu a împiedicat invaziile ulterioare ale Rusiei în ambele țări.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite