Fostul premier croat Ivo Sanader, judecat în cel de-al treilea proces de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier croat Ivo Sanader a mai fost condamnat la 10 ani de închisoare într-un alt proces
Fostul premier croat Ivo Sanader a mai fost condamnat la 10 ani de închisoare într-un alt proces

Al treilea proces pentru corupţie împotriva fostului premier croat Ivo Sanader, în care acesta este acuzat pentru deturnare de fonduri în valoare de 3,5 milioane de euro, a început miercuri la Tribunalul din Zagreb, la cinci luni după prima sa condamnare la zece ani de închisoare, relatează AFP.

"Pledez nevinovat", a declarat Sanader, acuzat alături de alte două persoane, între care fostul parlamentar Stjepan Fiolic, care a pledat vinovat, a anunţat agenţia oficială Hina.

Potrivit rechizitoriului, Ivo Sanader, premierul Croaţiei în perioada 2003-2009, este acuzat că ar fi organizat, în 2009, cumpărarea de către Ministerul Dezvoltării Rurale a unui imobil la un preţ "de două ori mai mare decât preţul pieţei".

Prejudiciul adus statului prin această achiziţie este estimat la 3,5 milioane de euro, dintre care 2,3 milioane de euro ar fi fost transferate ulterior însuşi premierului Croaţiei de la acea vreme.

Fiolic, care a vândut imobilul ministerului, a recunoscut, în timpul anchetei, faptele de care este acuzat, precum transferul sumei de 17 milioane de kuna (2,3 milioane de euro) către Sanader.

Cel de-al treilea inculpat, care a pledat nevinovat, este directorul companiei care a realizat evaluarea imobilului.

Acuzat în acelaşi proces, Ministrul Dezvoltării Rurale la acea vreme, Petar Cobankovici, a pledat vinovat pe durata anchetei, încheind un acord cu Parchetul înainte de începerea procesului. Potrivit acestui acord, el va efectua un an de muncă în folosul comunităţii.

Sanader, în vărstă de 59 de ani, a fost condamnat în noiembrie 2012 în primă instanţă la zece ani de închisoare, pentru luare de mită în valoare de peste cinci milioane de euro din partea gigantului energetic ungar MOL, precum şi din partea unei bănci austriece.

Un alt proces, în care Sanader este acuzat că ar fi realizat un sistem prin care îşi propunea să transfere fonduri ilicite către partidul său (HDZ), precum şi în propriul cont, sume în valoare totală de zece milioane de euro din fonduri publice, este în desfăşurare din aprilie 2012.

Lupta împotriva corupţiei este un domeniu supravegheat îndeaproape de Bruxelles în Croaţia, în contextul aderării la Uniunea Europeană la 1 iulie.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite