Fostul patron al clubului de fotbal Levski l-a acuzat pe fostul premier al Bulgariei de corupție

0
Publicat:

Bojkov și-a exprimat anterior dorința de a-și demonstra personal afirmațiile conform cărora i-a plătit aproximativ 30 de milioane de euro lui Borisov prin intermediari.

Rhytoni. Foto: Arhiva Adevărul
Rhytoni. Foto: Arhiva Adevărul

Vasil Bojkov, fostul proprietar al clubului de fotbal Levski și al companiei Nove Holding, care era angajată în organizarea jocurilor de noroc, a fost acuzat de parchet în temeiul a șapte articole din Codul Penal al Bulgariei. El l-a acuzat pe liderul partidului politic „Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei” (GERB) și fostul prim-ministru al țării, Boyko Borisov, de corupție, a declarat jurnaliştilor avocatul acestuia, Georgy Gatev.

Adevărul este că el [Bojkov] și rudele lui au primit protecție fizică”, a spus Gatev.

Gatev și-a amintit că Bojkov și-a exprimat anterior dorința de a demonstra personal declarațiile conform cărora i-a plătit lui Borisov 60 de milioane de leva (aproximativ 30 de milioane de euro) prin intermediari, cerând garanții pentru siguranța lui. Televiziunea națională bulgară notează pe site-ul său că interogatoriul lui Bojkov la parchet a durat aproximativ 9 ore, iar avocatul său a refuzat să dea detalii, invocând un acord de confidențialitate.

Despre scandalul de corupție din guvernul Bulgariei

În urmă cu trei ani, procuratura bulgară l-a pus pe Bojkov pe lista de urmăriți internațional, acuzându-l de șapte articole din codul penal, inclusiv în calitate de organizator al unei organizații criminale. Potrivit parchetului, prin organizarea jocurilor de noroc, inclusiv a vânzării de bilete de loterie, a provocat statului prejudicii în valoare de peste 550 de milioane de leva (circa 227 de milioane de euro).

Centrul de presă al companiei Nove Holding a emis apoi o declarație oficială în care sublinia că „aparatul de stat încearcă să distrugă afacerile private și clubul profesionist de fotbal Levski.” Acest lucru s-a întâmplat după ce parlamentul a adoptat un proiect de lege privind jocurile de noroc care interzicea organizarea de loterii de către companii private și a transferat acest tip de afaceri sub controlul deplin al statului.

În timpul unei percheziții amănunțite în muzeul privat al lui Bojkov (care s-a derulat pe parcursul a opt ​​luni), au fost găsite 6.800 de obiecte istorice culturale. Dintre acestea, doar 212 artefacte au fost înregistrate oficial la Ministerul Culturii, inclusiv 20 de rhytoni - vase largi realizate sub formă de capete de animale. Ancheta a sugerat că relicvele antice au fost achiziționate de la așa-zișii arheologi negri care făceau săpături ilegale.

La rândul său, Bojkov, în declarații pe rețelele de socializare, a afirmat de multe ori despre corupția în rândul autorităților din Bulgaria, menționând că a donat în repetate rânduri milioane de euro pentru nevoile politicienilor și, de asemenea, și-a subliniat disponibilitatea de a depune mărturie și de a depune documentele necesare.

La întoarcerea sa în Bulgaria pe 25 august, Bojkov a fost arestat, recursul avocaților împotriva detenției sale urmând să fie examinat de instanță pe 5 septembrie. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite