Bulgaria, ostatică în războiul dintre „Șapcă“ și „Dovleac“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cea mai recentă criză politică din Bulgaria, personajele principale sunt procurorul șef Ivan Gheșev, supranumit „Șapcă”, datorită preferinței sale pentru acest articol vestimentar, și fostul prim-ministru Boiko Borisov, supranumit „Dovleac” din cauza capului său mare, scrie politico.eu.

Boiko Borisov, pesonaj central în criza politică din Bulgaria FOTO
Boiko Borisov, pesonaj central în criza politică din Bulgaria FOTO

Gheșev a fost mult timp identificat de activiștii anticorupție și pro-democrație drept unul dintre cele mai mari obstacole în calea adoptării normelor UE de către Sofia. În vara anului 2020, el a fost una dintre principalele ținte ale protestelor masive de stradă anti-mafie, unde demonstranții i-au cerut fără succes demisia.

Mafia bulgară protejată politic este omniprezentă, iar interesele sale includ narcotice, arme, trafic de ființe umane și deturnarea fondurilor UE. Pentru protestatari, procurorii prea puternici ai Bulgariei se află în centrul structurii mafiote, asigurându-se întotdeauna că niciun pește mare nu este adus vreodată în fața justiției în statul capturat.

De când a supraviețuit protestelor de stradă din 2020, Gheșev a părut aproape imposibil de dislocat, parțial pentru că s-a bucurat de o relație strânsă cu Borisov, păpușarul politicii bulgare, pe care l-a ajutat să iasă din închisoare anul trecut.

Între timp, relația dintre „Șapcă“ și „Dovleac“ s-a stricat și a declanșat un război civil la vârful statului, oferind un licăr de speranță pentru cei care îşi doresc o separare a apelor care va duce la un recul al corupției.

Borisov a fost la un pas de a câștiga alegerile în aprilie, al cincilea scrutin din ultimii doi ani în Bulgaria, iar cea pe care al a nominalizat-o pentru funcția de prim-ministru, fostul comisar european Maria Ivanova Gabriel, a spus pe 11 mai că Gheșev trebuie să plece „din cauza prejudiciului adus sistemului judiciar“.

Chiar dacă Gabriel este puțin probabil să devină prim-ministru, deoarece discuțiile lui Borisov privind formarea unei coaliții eșuează, Gheșev a căutat să strivească pericolul din fașă, susținând săptămâna aceasta că sistemul politic încearcă să-l ucidă pe el și familia lui. „Șapcă“ a mai spus că deranjează fiindcă vrea să atace corupția la nivel înalt.

Cine încearcă să-l elimine pe „Șapcă“

Gheșev a făcut referire la incidentul de pe 1 mai, când a susținut că a supraviețuit unui atac cu bombă. Mai mulți politicieni ai Opoziției suspectează că atentatul a fost o înscenare prin care Gheșev a urmărit să-și construiască o imagine falsă de luptător anticorupție persecutat de sistem.

Ce a stârnit conflictul dintre Borisov și Gheșev?

E posibil ca Borisov să-l fi considerat pe Gheșev prea incomod și a trebuit să-l preseze ca să-și salveze viitorul politic, pentru a câștiga încrederea partenerilor de coaliție și a obține un rol pozitiv pe scena politică a Uniunii Europene.

Cert e că lucrurile au degenerat rapid, iar Sarafov, mâna dreaptă a lui Gheșev, a schimbat imediat tabăra: acum cere demisia șefului său și a depus un raport la Parchetul din Sofia despre presupuse infracțiuni comise de Gheșev, inclusiv înregistrări ilegale făcute pe scară largă. Ținând cont de sensibilitatea cazului, Safarov a primit protecție din partea Ministerului Justiției.

La rândul său, Gheșev a cerut Consiliului Suprem de Justiție al Bulgariei să ia măsuri disciplinare împotriva lui Sarafov, un bărbat despre care el pretinde că este un „trădător al poporului bulgar”. Uniunea judecătorilor din Bulgaria l-a calificat pe Gheșev ca inapt pentru funcția sa din cauza „lipsei totale a calităților profesionale și morale”, spunând despre conferința sa de presă de luni că a arătat „talente actoricești“, dar a dezvăluit că motivațiile sale sunt personale și politice. Sindicatul a cerut și înlocuirea Consiliului Suprem al Magistraturii care numește procurorul șef.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite