Fostul ministru de interne din Polonia, Mariusz Kaminski, a intrat în greva foamei în închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Fostul ministru de interne din Polonia, Mariusz Kaminski, a intrat în greva foamei după ce a fost arestat şi trimis la închisoare marţi în urma unei condamnări pentru abuz de putere în fosta sa calitate de şef al unei agenţii anticorupţie, a anunţat el într-un comunicat publicat miercuri, relatează Reuters.

Fostul ministru de interne al Poloniei, Mariusz Kaminski. FOTO: EPA-EFE
Fostul ministru de interne al Poloniei, Mariusz Kaminski. FOTO: EPA-EFE

Declar că îmi consider condamnarea... ca pe un act de răzbunare politică”, a spus Kaminski într-un comunicat, citit de fostul său adjunct, Blazej Pobozy, în cadrul unei conferinţe de presă în faţa biroului premierului, potrivit Agerpres. 

„În calitate de deţinut politic, am început greva foamei din prima zi de închisoare”, a spus el.

Ministrul de interne din fostul guvern populist polonez şi unul din colaboratorii săi apropiaţi au fost arestaţi marţi seara la palatul prezidenţial de către poliţie.În decembrie, o instanţă poloneză i-a condamnat pe Mariusz Kaminski, ministru de interne în fostul guvern naţionalist, şi pe adjunctul său, Maciej Wasik, la doi ani de închisoare pentru depăşirea atribuţiilor într-un dosar ce datează din 2007.

La vremea respectivă, şef al biroului central anticorupţie, Mariusz Kaminski a ordonat o anchetă considerată ilegală care viza un membru al coaliţiei de guvernământ, condusă de PiS.

După ce a câştigat alegerile în octombrie, premierul Donald Tusk a promis că va anula politicile predecesorilor săi, partidul naţionalist şi populist Lege şi Justiţie (PiS), care s-a confruntat cu acuzaţii de subminare a democraţiei în timpul guvernării sale de de opt ani.

Sute de protestatari s-au adunat marţi în faţa palatului prezidenţial la ordinul partidului PiS, din care fac parte Kaminski şi Wasik, precum şi în faţa unei secţii de poliţie unde ei erau reţinuţi.

Cei doi foşti miniştri polonezi care au fost trimişi în închisoare marţi nu sunt deţinuţi politici şi orice deţinut are dreptul să refuze să mănânce şi să bea dacă aşa alege, a declarat miercuri ministrul adjunct al justiţiei, Maria Ejchart.   

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite