Fost general american: „Comandanților ruși nu le pasă de pierderile uriașe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar pierderile pedepsitoare de pe câmpul de luptă nu vor fi suficiente pentru a frâna voința Rusiei de a lupta în Ucraina, potrivit unui fost general-locotenent american. 

general benjamin hodges foto lithuania tribune

Generalul-locotenent (în retragere) Ben Hodges - fostul general comandant al armatei americane din Europa - a declarat pentru Newsweek că, deși forțele rusești sunt inferioare din punct de vedere calitativ și al motivației față de inamicii lor ucraineni, comandanții Moscovei sunt dispuși să susțină rate de pierderi care ar șoca națiunile occidentale.

Ceea ce fac ei bine este că alimentează lupta cu oameni”, a spus Hodges despre liderii ruși într-un interviu despre contraofensiva Kievului, de la începutul acestei luni.

„Ei pierd echivalentul unui batalion în fiecare zi; aproape 1.000 de soldați uciși. Este ca și cum nu le pasă”, a adăugat Hodges. „Vor continua să alimenteze războiul cu carne de tun, cu oameni neantrenați pentru o luptă”. 

Nici Kievul, nici Moscova nu publică cifre exacte privind numărul victimelor. Cea mai recentă actualizare a Ucrainei a fost în decembrie 2022, când un consilier de top al președintelui Volodimir Zelenski a declarat că între 10.000 și 13.000 de soldați de la Kiev au fost uciși în luptă din februarie 2022. Ucraina spune că a „eliminat” aproape 223.000 de soldați ruși.

Rusia a recunoscut doar aproximativ 6.000 de soldați uciși, în ultima actualizare oferită de ministrul apărării Serghei Șoigu în septembrie 2022. Shoigu a mai spus că peste 61.000 de soldați ucraineni au fost uciși, mai puțin decât cifra de 83.000 dată de unul dintre principalii săi oficiali din domeniul apărării.

Estimările externe descriu o imagine dureroasă pentru ambele părți, deși sugerează un număr mai mare de victime rusești. Documente ale Pentagonului care au fost divulgate în primăvară au evaluat că Rusia a suferit între 189.500 și 223.000 de pierderi totale, inclusiv între 35.500 și 43.000 de morți în luptă și între 154.000 și 180.000 de răniți.

Între timp, Ucraina ar fi suferit între 124.500 și 131.000 de pierderi totale, inclusiv între 15.500 și 17.500 de morți în luptă și între 109.000 și 113.500 de răniți în luptă.

Aceste cifre spun doar o parte dintr-o poveste complexă. Ucraina a supraviețuit și a inversat câștigurile timpurii ale Moscovei din primăvara trecută, forțând Kremlinul la retrageri umilitoare succesive în diferite sectoare ale liniei frontului. Ofensiva de iarnă istovitoare a Rusiei a obținut puține rezultate, deși rămâne neclar dacă ofensiva de primăvară-vară a Ucrainei va fi mai bună.

Hodges a declarat că „optimismul” său că Ucraina va reuși în cele din urmă se bazează pe performanțele anterioare de pe câmpul de luptă. „Cred că ceea ce va conta aici va fi cine va face ajustările cel mai repede”, a adăugat el.

„Părerea mea este că Ucraina va continua să facă ceea ce a făcut până acum, adică să se adapteze rapid la situație pentru a învăța din ea. Și despre asta este vorba în toată această primă fază a ofensivei”, a spus Hodges.

Observatorii străini au supraestimat în mare măsură forțele armate ale Rusiei înainte ca președintele Vladimir Putin să lanseze invazia la scară largă anul trecut. Mulți se așteptau la o victorie rapidă și decisivă a Rusiei. Totuși, îndemânarea și hotărârea militară ucraineană au dezvăluit corupția sistemică, inepția și brutalitatea forțelor armate ale Rusiei.

Cu toate acestea, trupele Moscovei păstrează controlul asupra a aproximativ 20% din Ucraina și au petrecut luni de zile construind rețele defensive fortificate pentru a opri contraatacul Kievului. Trupele ucrainene continuă să suporte pierderi grele, în timp ce atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune și drone asupra centrelor de populație din Ucraina reprezintă în continuare o amenințare constantă.

Dar Hodges a declarat că forțele armate rusești mai au puține opțiuni, chiar dacă încă mai au o forță convențională.

„Rușii au mai multe avioane”, a adăugat el. „Dar chiar și având în vedere superioritatea numerică uriașă pe care o au, nu au reușit să obțină superioritatea aeriană. Nu au distrus niciun convoi sau tren care să vină din Polonia spre Ucraina aducând echipamente și muniții. Dar Flota Mării Negre? Tot ce pot face este să lanseze rachete împotriva clădirilor de apartamente. În rest, nu sunt de niciun ajutor”, a spus Hodges.

„Cred că rușii speră să poată absorbi pur și simplu aceste atacuri ucrainene. Pentru că rușilor nu le pasă de unitățile care sunt distruse”, a adăugat el.

Presupusa demolare de către Rusia a barajului Nova Kakhovka din sudul Ucrainei la începutul acestei luni, a spus Hodges, vorbește despre disperarea comandamentului militar. Inundațiile care au urmat au devastat porțiunile inferioare ale râului Nipru, ceea ce face mai dificil orice eventual atac ucrainean peste calea navigabilă.

„Cred că au aruncat în aer barajul prea repede. S-au panicat”, a declarat Hodges, adăugând că decizia s-ar putea întoarce în cele din urmă împotriva lor. „Inundațiile s-au diminuat deja. Acel teren se va usca destul de repede, iar Niprul va fi un obstacol mult mai puțin important decât era înainte. Cred că se vor întâmpla multe lucruri în următoarele câteva săptămâni”.

Un început lent al operațiunilor ofensive ucrainene - recunoscut în această săptămână de președintele Volodimir Zelenski - nu ar trebui să inducă panică în Occident, a spus Hodges.

Newsweek a contactat Ministerul rus al Apărării prin e-mail pentru a solicita un comentariu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite