Forțele aeriene ucrainene anunță că au distrus un elicopter rusesc Mi-24 și un depozit de muniție

0
Publicat:

Kievul a declarat că a doborât un elicopter de atac rusesc într-un atac, în contextul în care s-au înmulțit relatările despre avioanele Moscovei care au fost doborâte de forțele armate ucrainene.

Elicopter rusesc Mi-24
Elicopter rusesc Mi-24

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat: "Apărătorii noștri au doborât un elicopter de atac rusesc Mi-24 și șapte UAV (vehicule aeriene fără pilot) de recunoaștere, scrie newsweek.com.

Vestea vine în contextul în care ucrainenii susțin că au reușit să țintească elicopterele rusești de la începutul contraofensivei din această lună. Această ofensivă are ca scop recucerirea teritoriului ocupat de Moscova.

Între 16 și 19 iunie, forțele ucrainene de apărare aeriană au declarat că operatorii săi au doborât cinci elicoptere de atac Kamaz Ka-52.

Elicopterele de luptă costă aproximativ 16 milioane de dolari fiecare și au fost creditate de presa rusă pentru distrugerea a trei tancuri germane Leopard 2 și a 11 vehicule de luptă a infanteriei Bradley de fabricație americană la 10 iunie, în sectorul sudic Orikhiv. Kievul a recunoscut unele pierderi, dar a declarat că majoritatea vehiculelor au putut fi reparate.

Ucraina a afirmat că a distrus 314 elicoptere rusești de la începutul invaziei pe scară largă a lui Vladimir Putin, la 24 februarie 2022.

Site-ul Oryx, care monitorizează pierderile de ambele părți folosind confirmarea vizuală, a estimat o cifră mult mai mică, de 91, dintre care trei Mi-24 și 36 de Ka-52.

Actualizarea forțelor armate ucrainene de joi a mai spus că forțele aeriene ucrainene au efectuat 12 lovituri asupra grupurilor de personal și echipamente rusești, precum și asupra a șase sisteme de rachete antiaeriene.

"Trupele noastre de rachete și artilerie au lovit trei puncte de comandă și control, un complex de rachete antiaeriene, două grupuri de forță de muncă și echipamente militare, 13 unități de artilerie în poziții de tragere, două stații EW (război electronic) și un depozit de muniții", se arată în actualizare.

De asemenea, Ucraina a declarat joi că Rusia a lansat 44 de rachete și lovituri aeriene în ziua precedentă, dar că toate dronele iraniene Shahed, cunoscute sub numele de "drone sinucigașe", au fost interceptate.

Aceasta survine în contextul în care forțele ucrainene au desfășurat operațiuni de contraofensivă în cel puțin trei sectoare ale frontului pe 21 iunie, a raportat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Grupul de reflecție a reluat, de asemenea, comentariile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru BBC, potrivit cărora operațiunile de contraofensivă se desfășoară mai lent decât se aștepta, dar forțele ucrainene "probabil că reușesc să creeze cu succes condițiile pentru un viitor efort principal, în ciuda eșecurilor inițiale".

Marina Miron, cercetător post-doctoral în cadrul Departamentului de Studii de Război de la King's College din Londra, a declarat pentru Newsweek că câștigurile Ucrainei "pot fi evaluate doar atunci când obiectivul militar este atins - acest lucru este valabil pentru ambele părți, deoarece orice progres nu este definitiv dacă nu poți păstra teritoriul câștigat".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite