Excedentul comercial al Germaniei a atins un nou record în septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germania a înregistrat un surplus comercial în valoare de 20,4 miliarde de euro în septembrie, cu peste şapte miliarde mai ridicat decât în august. Rezultatele spectaculoase aprind şi mai tare dezbaterea pe tema responsabilităţii Germaniei, cea mai mare şi mai puternică economie europeană, faţă de criza din Uniunea Europeană.

Excedentul este explicat printr-o creştere semnificativă a exporturilor Germaniei. Doar în luna respectivă, livrările externe ale Germaniei au atins valoarea de 54,8 miliarde de euro, în creştere cu 5,4% faţă de septembrie 2012. În acelaşi timp, valoarea produselor importate de nemţi a avut o creştere de 2,6%, sugerând o uşoară consolidare a cererii interne. 

Precedentul record al excedentului comercial înregistrat de Germania fusese stabilit în iunie 2008, cu doar câteva luni înainte de izbucnirea crizei economice mondiale.

Săptămâna aceasta, Trezoreria americană a reaprins dezbaterea privind rolul jucat de economia germană în criză şi mai ales în revenirea după recesiune. Americanii i-au criticat pe nemţi pentru „ritmul anemic de creştere a cererii interne şi dependenţa faţă de exporturi”, fatori ce „au împiedicat reechilibrarea într-o perioadă în care multe ţări din zona euro s-au aflat sub presiuni severe”. 

Aceste îngrijorări faţă de politicile economice ale Berlinului sunt împărtăşite şi de Fondul Monetar Internaţional. 

În nicio altă ţară scepticismul faţă de euro nu este mai ridicat decât este în Germania. Pe de-o parte, este de înţeles, având în vedere că Germania este principalul contributor la pachetele de salvare de urgenţă acordate ţărilor cu probleme. Pe de alta, pare puţin absurd, având în vedere gradul ridicat în care ţara a profitat de introducerea euro.

Germania este un puternic stat exportator, iar aproximativ 40% din exporturile ei merg către alte state din zona euro.

În 2011, valoarea exporturilor Germaniei aa depăşit pragul de 1.000 de miliarde de euro pentru prima dată. Însă chiar companiile care se bucură acum de succes sunt obişnuite să-şi poată exporta produsele la cele mai scăzute şi mai stabile preţuri. Euro a făcut aceste două lucruri posibile.

Moneda unică a eliminat fluctuaţiile cursurilor de schimb din zona euro, iar euro se apreciază mai puţin decât ar face-o marca germană (cu cât cursul este mai slab, cu atât este mai bine pentru un stat exportator). Cu alte cuvinte, datorită euro preţurile Germaniei rămân competitive. 

Rezultatul a fost un boom al exporturilor. Între 1993 şi 1999, exporturile germaniei au crescut cu 3%. Însă între 1999 şi 2003, exporturile au crescut cu 6,5%. Între 2003 şi 2007, după introducerea euro, exporturile Germaniei au crescut cu o rată-record de 9%.

CITEŞTE MAI MULT

De ce bagă nemţii sute de miliarde în euro. Cât ar pierde Germania dacă s-ar întoarce la marcă

Scenariile privind destrămarea zonei euro se înmulţesc pe zi ce trece. Odată cu ele, o idee este reluată aproape fără sfârşit: Germania ar câştiga de pe urma acestui scenariu. Sau măcar n-ar suferi la fel de tare ca alţii. Economiştii spun însă că statul german ar fi poate cel mai lovit de o astfel de situaţie.

Soros: Germania ar trebui să părăsească zona euro

Austeritatea pur şi simplu nu funcţionează, iar Germania ar trebui să se gândească serios să părăsească uniunea monetară, a explicat miliardarul George Soros într-un discurs susţinut marţi la Frankfurt.

Nemţii reduc impozitele pentru a stimula economia

Coaliţia de guvernare condusă de Angela Merkel a decis să reducă o serie de taxe şi impozite începând din 2013, măsură prin care populaţia şi companiile vor economisi şase miliarde de euro.

Faţa ascunsă a Germaniei: milioanele de nemţi care trăiesc în sărăcie

În urmă cu câteva săptămâni, o femeie a izbucnit în plâns în timp ce-o întreba pe Angela Merkel de ce i-a uitat pe milioanele de pensionari şi de muncitori săraci care au fost ocoliţi de succesul economiei germane, cea mai mare şi mai performantă din UE. Alegerile şi promisiunile electorale au trecut, problema rămâne: 12 milioane de germani trăiesc la limita sau sub pragul sărăciei.

„Planul B“ pentru dispariţia euro: de la război civil la criză mondială

Marile grupuri bancare analizează deja toate scenariile posibile în cazul în care zona euro se va destrăma, iar moneda unică va dispărea. Ipotezele acestora variază de la izbucnirea de războaie civile până la reintrarea economiei mondiale în recesiune.

„Motoarele” economiei mondiale abia acum intră în criză

Cele mai puternice state emergente din lume se confruntă anul acesta cu o încetinire dramatică a creşterii economice, care pune în pericol stabilitatea la nivel mondial.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite