Forțele ruse dețin controlul deplin asupra fabricii de cocs din Avdiivka, ultimul bastion al Ucrainei din zonă

0
Publicat:

Armata rusă a preluat controlul total al uzinei de cocs și produse chimice Avdiivka, au anunțat luni agențiile de presă rusești de stat, după ce cea mai mare parte a orașului a căzut în mâinile forțelor ruse în weekend, în urma unor luni de lupte devastatoare.

Imagini din Avdiivka FOTO: Profimedia
Imagini din Avdiivka FOTO: Profimedia

Rusia a declarat duminică că deține controlul asupra orașului din regiunea Donețk, dar că unitățile ucrainene erau înrădăcinate la uzină - ultimul bastion al Ucrainei la marginea nord-vestică a Avdiivka, scrie reuters.com.

"Steagurile rusești au fost arborate pe clădirile administrative ale uzinei", a declarat agenția de presă de stat TASS, citând o declarație a Ministerului Apărării.

Agenția de știri de stat RIA a publicat o scurtă înregistrare video care arată explozii sporadice în ceea ce pare a fi o uzină industrială.

Căderea Avdiivka este cea mai mare victorie a Rusiei de când a capturat orașul Bahmut în mai 2023 și vine la aproape doi ani de când președintele Vladimir Putin a declanșat un război la scară largă ordonând invazia Ucrainei.

Avdiivka, care avea o populație de aproximativ 32.000 de locuitori înainte de război și care este numită Avdeievka de către ruși, a fost ocupată pentru scurt timp în 2014 de separatiștii susținuți de Moscova, care au cucerit o porțiune din estul Ucrainei, dar a fost recucerită de trupele ucrainene care au construit fortificații extinse.

Avdiivka se află în regiunea industrială Donbas, la 15 km la nord de orașul Donețk, ocupat de ruși. Înainte de război, uzina de cocs din epoca sovietică era una dintre cele mai mari din Europa.

Generalul-colonel Oleksand Sîrskîi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a declarat că trupele sale s-au mutat pe poziții mai sigure în afara orașului "pentru a evita încercuirea și pentru a păstra viețile și sănătatea militarilor".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite