Operațiunile aviației ruse din Avdiivka anunță o schimbare în modul de purtare a războiului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surse ruse au caracterizat în mare parte retragerea Ucrainei ca fiind dezorganizată și costisitoare și au susținut că forțele ruse au reușit să încercuiască mari grupuri ucrainene în Avdiivka, dar ISW nu a observat nicio dovadă care să susțină aceste afirmații rusești.

Avion rusesc Suhoi 25. Foto: Shutterstock
Avion rusesc Suhoi 25. Foto: Shutterstock

Bloggeri ultranaționaliști ruși au distribuit în mare măsură aceleași câteva videoclipuri cu o mână de prizonieri de război ucraineni capturați în apropiere de Avdiivka pentru a susține că forțele ruse au reușit să încercuiască grupuri mari de forțe ucrainene în așezare. Bloggerii ruși au susținut, de asemenea, că forțele ucrainene au suferit pierderi exorbitante în Avdiivka din cauza unei retrageri dezordonate, iar ministrul rus al apărării, Șoigu a susținut în mod similar că forțele ucrainene au pierdut peste 1.500 de personal în ultimele 24 de ore. Bloggeri ruși publică de obicei și amplifică foarte mult imagini cu capturarea prizonierilor de război ucraineni și filmări ale morților din război în timpul unor bătălii de mare importanță informațională, iar filmările pe care Bloggerii ruși le-au distribuit până acum nu sunt în concordanță cu afirmațiile Rusiei despre victimele ucrainene și despre capturarea prizonierilor de guerra ucraineni. Bloggeri ruși au distribuit, de asemenea, imagini limitate cu o mână de personal ucrainean retrăgându-se sub foc, pentru a susține afirmațiile că retragerea a fost dezorganizată, dar aceste filmări în sine nu indică faptul că au existat retrageri ucrainene haotice mari. Unii bloggeri au distribuit și imagini în care forțele ucrainene merg liber în aer liber în timp ce se retrag.

Lipsa filmărilor care să susțină afirmațiile rusești că retragerea nu a fost ordonată sau că forțele ruse au luat mulți prizonieri ucraineni nu infirmă în sine afirmațiile ruse, dar această lipsă a unor astfel de imagini este foarte neobișnuită pentru mediul informațional când forțele ruse capturează o așezare. Republica Populară Donețk (DNR) publică imagini extinse cu drone din zonele în care operează Corpul 1 de armată al DNR, inclusiv zona Avdiivka, iar forțele ruse tind să facă publice pierderile ucrainene extinse pentru a demonstra amploarea succesului lor. Deși spațiul informațional actual al Rusiei nu glorifică ororile câmpului de luptă la fel de mult cum au făcut-o sursele afiliate Grupului Wagner în timpul capturii localității Soledar și Bakhmut în iarna și primăvara anului 2023, Avdiivka este o zonă atât de proeminentă a frontului încât lipsa filmărilor sau distribuirea imaginilor cu astfel de evenimente este neobișnuită dacă acele evenimente au avut loc așa cum se susține.

Forțele ruse par să fi stabilit temporar o superioritate aeriană limitată și localizată și au fost capabile să ofere trupelor terestre sprijin aerian apropiat în ultimele zile ale operațiunii lor ofensive de capturare a Avdiivka, fiind probabil prima dată când forțele ruse au făcut acest lucru în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al unei brigăzi ucrainene care operează în apropiere de Avdiivka a declarat, pe 17 februarie, că forțele ruse au lansat 60 de bombe glisante KAB pe pozițiile ucrainene din Avdiivka în ultima zi, iar un soldat ucrainean care operează în zonă a declarat că forțele ruse au lansat până la 500 de bombe glisante la Avdiivka în ultimele zile.

Comandantul grupului de forțe Tavriisk ucrainean, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, a declarat că forțele ruse au efectuat 73 de lovituri aeriene în direcția Tavriisk (Avdiivka prin vestul Oblast Zaporizhia) pe 14 februarie, un număr record, deoarece forțele ruse și-au intensificat mișcarea tactică de întoarcere în Avdiivka. Un blogger afiliat la Kremlin a susținut pe 17 februarie că forțele ruse au lansat 250 de bombe glisante KAB doar într-o anumită zonă din Avdiivka în ultimele 48 de ore. Surse ruse au creditat pe scară largă utilizarea bombelor glisante de către Rusia pentru a permite forțelor ruse să depășească apărarea ucraineană în Avdiivka, iar unii bloggeri ruși au afirmat că forțele ruse au superioritate aeriană în zonă.

Forțele ruse și-au sporit treptat utilizarea bombelor glisante pe tot teatrul de la începutul anului 2023, dar recenta utilizare în masă a bombelor glisante în Avdiivka este prima dată când aviația rusă a folosit aceste bombe la scară pentru a oferi sprijin aerian apropiat trupelor de infanterie în avans. Un instructor rus Storm-Z a susținut că forțele ruse s-au luptat anterior să efectueze lovituri aeriene în masă în operațiuni de sprijin aerian apropiat și și-a exprimat speranța că operațiunile aviatice ruse din Avdiivka vor anunța o schimbare în operațiunile rusești în altă parte de-a lungul liniei de front. Capacitatea Rusiei de a conduce aceste lovituri în masă timp de câteva zile în partea cea mai activă a frontului sugerează că forțele ucrainene nu au fost capabile să le interzică accesul la spațiul aerian din jurul Avdiivka, iar forțele ruse probabil au valorificat această superioritate aeriană temporară localizată pentru a facilita capturarea unei mari părți a așezării.

Întârzierile în asistența de securitate occidentală poate duce la alte constrângeri semnificative asupra apărării aeriene ucrainene, care ar putea permite forțelor ruse să reproducă sprijinul aerian apropiat care a facilitat progresele rusești în Avdiivka, la scară în Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite