Folosind rachete și sabotori, Ucraina se concentrează asupra orașului Melitopol, legătura vitală a Rusiei cu Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina își intensifică eforturile de izolare și degradare a forțelor ruse în și în jurul orașului vital strategic Melitopol, înainte de ceea ce se așteaptă să fie următoarea fază majoră a războiului, o ofensivă ucraineană pentru a alunga forțele ruse din sud.

Militar rus la locul exploziei unei mașini capcană în Melitopol Foto EPA EFE (arhivă)
Militar rus la locul exploziei unei mașini capcană în Melitopol Foto EPA EFE (arhivă)

Kievul a folosit lovituri cu rachete de precizie cu rază lungă de acțiune, misiuni de sabotaj și asasinate direcționate pentru a ajunge în orașul care se află la aproximativ 65 de kilometri în spatele liniilor frontului în regiunea Zaporojie. Melitopol este cunoscut drept poarta de intrare în Crimeea datorită poziționării sale la intersecția a două autostrăzi majore și a unei linii feroviare cruciale care leagă Rusia de acea peninsulă și de alt teritoriu pe care îl ocupă în sudul Ucrainei.

Un pod din Melitopol peste râul Molocina a fost lovit luni seara. Distrugerea podului a compromis o rută cheie de aprovizionare a Rusiei către Melitopol dinspre sud.

Atât oficialii ucraineni, cât și ruși au recunoscut recentele lovituri ucrainene și încercările de a lovi centrele de comandă, depozitele de muniții și rutele de aprovizionare rusești din Melitopol, a cărui populație înainte de război era de aproximativ 150.000 de locuitori.

Nu este clar dacă loviturile au fost concepute ca un preludiu al unei ofensive sau o distragere a atenției, pentru ca forțele ucrainene să se pregătescă să atace rușii dintr-o direcție diferită. Dar analiștii militari le-au descris ca fiind semnificative și au spus că se potrivesc cu modelul de utilizare de către Ucraina a rachetelor de precizie pentru a lovi țintele logistice rusești.

Melitopolul este un centru-cheie, iar recăpătarea controlului asupra acestuia ar putea ajuta forțele Ucrainei să recupereze nu numai întreaga regiune Zaporojie, ci și restul Hersonului vecin. Acest lucru le-ar putea oferi chiar o cale de a conduce forțele ruse până în Crimeea, pe care rușii o controlaseră înainte de invazie.

„Toate acestea depind complet de Melitopol”, a declarat în weekend Oleksi Arestovici, un consilier de top al președintelui Volodimir Zelenski. citat de New York Times. „Dacă Melitopol cade, întreaga apărare rusă până la Herson se prăbușește, iar forțele armate ucrainene sar chiar la granița cu Crimeea”.

De când au fost îndreptate în nord-estul Ucrainei și au fost forțate să se retragă din orașul-port sudic Herson , forțele ruse au luptat pentru a fortifica pozițiile defensive pe o linie a frontului care se întinde pe sute de kilometri. Forțele ucrainene continuă să avanseze încet în sud, dar cele mai intense lupte au fost în est, unde forțele ruse încearcă să pună mâna pe orașul Bahmut, iar Moscova continuă să arunce soldați în luptă în „mașina de tocat“ de aici.

„Se pare că inamicul are o resursă umană infinită”, a declarat pentru presa ucraineană Volodimpr Nazarenko, comandant adjunct al unei unități Gărzii Naționale ucrainene care luptă în zonă. „Zonele din prima linie din Bahmut au fost complet distruse. Restul orașului este sub focul constant al inamicului, inamicul distruge orașul.”

În același timp, Belarus – vecinul de nord al Ucrainei și cel mai apropiat aliat al Kremlinului – a ordonat o evaluare surpriză a pregătirii pentru luptă a forțelor sale armate. Rusia a folosit Belarus ca punct de plecare pentru invazia sa din februarie și au existat îngrijorări persistente că ar putea face acest lucru din nou, posibil cu alăturarea propriei armate a Belarusului.

Serviciul de Stat de Frontieră al Ucrainei a declarat marți că nu a detectat unități la granița cu Belarus capabile să efectueze o invazie în acest moment.

„Vom observa cum evoluează situația, inclusiv cât de aproape vor veni aceste unități de granița cu Ucraina”, a declarat Andri Demcenko, purtătorul de cuvânt al poliției de frontieră, la o conferință de presă.

Ucraina s-a pregătit, de asemenea, pentru un alt atac pe scară largă asupra infrastructurii sale energetice, președintele Volodimir Zelenski avertizând națiunea că sunt posibile mai multe lovituri.

„Lipsa loviturilor cu rachete la scară largă înseamnă doar că inamicul se pregătește pentru ele și poate lovi în orice moment”, a spus el.

Prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmihal, s-a aflat marți la Paris pentru un summit de o zi care a atras peste 1 miliard de dolari angajamente internaționale pe termen scurt pentru a ajuta ucrainenii să supraviețuiască iernii prin repararea energiei electrice, a încălzirii, a apei și a infrastructurii de sănătate devastate de rusi. bombardament.

„Întreaga țară este forțată să trăiască în condiții în care electricitatea este disponibilă doar câteva ore pe zi”, a spus el. „Și toate acestea se întâmplă iarna, cu temperaturi sub zero.”

Zelenski a spus că penele de curent sunt „ultima speranță” a rușilor în timp ce aceștia se frământă pe câmpul de luptă. Armata ucraineană a precizat clar că nu dorește să lase forțelor ruse timp să se regrupeze și să se redreseze, lovind pozițiile rusești în Ucraina ocupată. Unele dintre cele mai notabile lovituri au fost în jurul Melitopolului.

Vânătoare de sabotori

Melitopol a fost unul dintre primele orașe pe care forțele ruse le-au capturat la începutul războiului, o bucată esențială din râvnitul lor pod de pământ de-a lungul Mării Azov, care leagă cele două zone ale Ucrainei pe care ei sau împuterniciții lor le capturaseră în 2014: Crimeea, în sud , și părți din regiunea din est Donbas.

Capturarea orașului și a nodurilor sale de transport ar rupe acel pod și ar îngreuna reaprovizionarea și întărirea forțelor ruse din sudul Ucrainei, dar luarea lui este o problemă grea. Cel mai apropiat teren deținut de forțele ucrainene este la aproximativ 65 de kilometri nord de Melitopol.

La începutul lunii decembrie, forțele ruse aproape că au închis accesul în și în afara orașului, a declarat Fedorov, primarul exilat.

Într-o vânătoare de partizani - luptători de gherilă și alții care lucrează pentru efortul de război ucrainean - forțele ruse au înființat mai multe blocaje și caută mașini și oameni, a spus Fedorov.

După fiecare explozie, forțele ruse merg casă în casă. Dacă găsesc simboluri sau arme ucrainene, chiar și arme de vânătoare, îi duc pe locuitori pentru audieri și îi rețin pe unii.

Mulți prizonieri, a spus el, sunt acum forțați să ajute să sape tranșee în jurul Melitopolului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite