„Finlandizarea“ Ucrainei: scopul principal al Rusiei în războiul din Donbas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expertul militar ucrainean Alexei Arestovici a spus că războiul din Donbas este pentru Rusia o modalitate prin care aceasta se adresează problemelor pe care le are cu Occidentul, aşadar Moscova nu are niciun interes să-l încheie.

În comentariile sale pentru site-ul de ştiri Apostrophe, Arestovici a notat că Rusia vrea să slăbească Ucraina, scrie Unian.

„În tehnologiile politice, procesul este numit <<Finlandizare>>. Asta înseamnă să facă din Ucraina o ţară dependentă, cu o armată slabă care ar renunţa la ideea unei confruntări şi, în cel mai bun caz, să ofere o garanţie că nu se va alătura UE sau NATO“, a spus el.

„Şi pentru că este dificil să faci asta în mod direct, este necesar să readuci în Ucraina aşa-numitele <<republici>>, să le oferi posibilitatea de a influenţa politica domestică şi prin asta, şi politicile externe. Asta pentru că principalul scop pe termen scurt al Rusiei este să creeze condiţiile pentru a face imposibilă aderarea Ucrainei la UE şi NATO. Ei (ruşii) se îndreaptă constant spre implementarea acestui scop“, a explicat expertul.

În opinia sa, unii politicieni ucraineni „merg cu acest val“, dar chiar şi ei „vor înţelege în următoarele 18 luni că este imposibil să ajungi la o înţelegere cu Rusia“.

„Şi dacă vor încerca să negocieze prin concesii, pur şi simplu vor fi sfâşiaţi de oamenii care au luptat în acest război şi au suferit de pe urma lui“, a subliniat Arestovici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite