Femeie din Bucea, despre militarii ruşi: Mi-au omorât copilul, apoi au petrecut în curtea casei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images

Imaginile cu atrocităţile de la Bucea, o localitate aflată la nord-vest de Kiev, au şocat o lume întreagă. Printre cei care acum îşi spun povestea se numără şi Irina, o mamă care şi-a pierdut fiul de 27 de ani. După moartea acestuia, ea a rămas singură.

„Fiul meu era tânăr, avea 27 de ani şi nu-şi dorea decât să trăiască... I-am acoperit mormântul cu o pătură, să-l protejez de câini. Nu are sicriu, a trebuit să-l înfăşor într-o pătură.”, a transmis Irina, mama unui ucrainean ucis.

Femeia susţine că soldaţii Moscovei i-au omorât singurul fiu, după care au petrecut în curtea casei, unde au lăsat în urmă sticle de băutură. Aceeaşi curte în care tânărul a şi fost înmormântat.

Rusia susţine că ceea ce s-a întâmplat în regiunea Kievului este de fapt un atac înscenat de ucraineni şi ar face parte dintr-o strategie în care fi implicaţi inclusiv soldaţi din trupele speciale.

Scenariul a apărut după ce ambasadorul rus la ONU a transmis că militarii ţării sale nu au rănit niciun civil. 

Totuşi, până în prezent, Procuratura Generală de la Kiev a primit mii de sesizări privind crime de război.

„În multe sate din raioanele eliberate din regiunile Kiev, Cernihiv şi Sumî, ocupanţii au făcut lucruri pe care localnicii nu le-au văzut nici măcar în timpul ocupaţiei naziste de acum 80 de ani. Suntem în 2022. Şi avem mult mai multe instrumente decât cei care i-au anchetat pe nazişti după al Doilea Război Mondial.”, a transmis preşedintele Volodimir Zelenski.

La rândul său, Jake Sullivan, consilier al Casei Albe, a transmis: „Nu credem că este doar un accident întâmplător sau un act necinstit al unui anumit individ. Credem că totul a făcut parte dintr-un plan. Am spus-o de la început că face parte dintr-un plan şi acum vedem că a devenit realitate.

E foarte posibil ca astfel de orori să fie descoperite şi în alte oraşe ocupate de ruşi. Borodianka este unul dintre ele, în timp ce în altele, ca în această localitate tot din regiunea Kiev, ucrainenii au descoperit gropi comune.”

Agenţia de ştiri Reuters: (Ruşii, n.red.) au luat trei oameni şi i-au adus aici, unde i-au torturat şi ucis. Aţi văzut tractorul? Cu el au săpat o groapă şi i-au aruncat înăuntru.

Rusia susţine că totul este o înscenare.

Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU, recunoaşte că e război, şi nu „operaţiune specială”: „În război se întâmplă orice. Dar filmările care ni se prezintă, în special din Bucha, despre care am vorbit, nu ne lasă nicio îndoială că sunt puse în scenă.”

Realitatea din teren îi contrazice pe ruşi. Potrivit unor imagini din satelit publicate de New York Times, mulţi civili din Bucha au fost ucişi acum mai bine de trei săptămâni, când armata Moscovei deţinea controlul asupra oraşului. În tot acest timp, cadavrele lor au zăcut în aceleaşi locuri. În ceea ce-i priveşte pe oficialii de la Kiev, aceştia promit să nu lase crimele nepedepsite.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite