Extremiștii europeni câștigă votul tinerilor pe TikTok: cazul Jordan Bardella

0
Publicat:

Liderii de extremă dreapta, precum Jordan Bardella din Franța, îi copiază pe influencerii de pe TikTok pentru a-i seduce pe tinerii alegători, constată POLITICO.

Jordan Bardella (dreapta), alături de mentorul său, Marine Le Pen FOTO EPA-EFE
Jordan Bardella (dreapta), alături de mentorul său, Marine Le Pen FOTO EPA-EFE

Miliarde de oameni sunt așteptați în acest an la urne în întreaga lume pe fondul unor temeri de amestec străin, campanii de dezinformare și fraude. În acest context, numeroși politicieni s-au înghesuit pe rețelele de socializare pentru a convinge masele că valorile și ideologia lor vor aduce o lume mai bună decât cele ale oponenților.

Extrema dreaptă, pe val

În Europa, și nu numai, mișcările extremiste par a fi pe val contestând bazele democrației și răspândind opinii împotriva egalității economice, imigrației și schimbărilor climatice. Ba mai mult, într-o perioadă dominată de temeri de securitate pe fondul invaziei ruse din Ucraina, extremiștii pretind că sunt și cei mai pacifiști dintre toți în timp ce fac apel la supunere în fața agresorului, iar internetul se dovedește a fi cel mai la îndemână instrument pentru a-și transmite ideile, mai ales în rândul tinerilor. Iar, în 2024, tinerii nu pot fi neglijați, și atât extrema dreaptă, cât și extrema stângă, dar mai ales extrema dreaptă, arată că mizează pe voturile lor.

Sondajele efectuate în diverse țări din Uniunea Europeană, printre care Italia, Franța și Țările de Jos, sugerează că sprijinul pentru dreapta și extrema dreaptă în rândul tinerilor alegători este în creștere. Cu potențialele lor voturi, o mare parte a Europei s-ar putea deplasa spre dreapta după 9 iunie 2024. Unele previziuni indică un număr record de mandate pentru extrema dreaptă.

Tinerii, seduși pe TikTok

Cum reușește extrema dreaptă să ajungă la acești tineri? În general, prin promovarea online a unor tineri lideri politici precum Jordan Bardella, care la 28 de ani conduce cel mai popular partid din Franța (cel puțin conform sondajelor), Rassemblement National. Acest protejat al liderului de facto al extremei drepte franceze, Marine Le Pen, este unul dintre cei 142 de milioane de europeni cu cont pe TikTok. În mai putin de trei ani, a strâns peste 1 milion de urmăritori pe această rețea de socializare deținută de o companie chineză. Adresându-se direct unei generații de utilizatori de rețele de socializare mai interesați de filmulețe distractive decât de politică, Bardella se pliază acestor așteptări și adoptă un ton degajat în scopul de a-și converti popularitatea în voturi. Prin urmare, jucând un joc online, distribuind un cântec viral într-o suburbie franceză, bând o bere într-un moment de relaxare sau distribuind fotografii cu fete zâmbitoare, își oferă ocazia să facă o altfel de politică pe TikTok, una menită să atragă mai ales simpatia tinerei generații.

Cazul Bardella este poate cel mai elocvent, dar nu singular. În Slovacia, partidul de guvernământ SMER a propus un politician fotogenic asemănător tânărului lider RN, Erik Kaliňák, să se adreseze TikToker-ilor îmbrăcat lejer, într-un hanorac negru. Cu aproape 61.000 de urmăritori și peste 1 milion de aprecieri, acest partid naționalist și populist se clasează peste adversarii săi pe aplicația chineză de socializare.

TikTok, un câmp de luptă cheie

Analiști și consilieri politici intervievați de POLITICO semnalează că rețelele de socializare, în special TikTok, au devenit un câmp de luptă cheie în atragerea tinerilor alegători. POLITICO a verificat dacă toți cei 705 de europarlamentari au cont pe TikTok și câți dintre ei îl folosesc în mod activ. Conform unor verificări efectuate în perioada 15 februarie - 8 martie, POLITICO a găsit 186 de conturi active, iar un sfert dintre ele aparțin unor parlamentari ultraconservatori sau extremiști de dreapta.

Din Italia până în Germania, europarlamentarii de extrema dreaptă interacționează mai mult cu utilizatorii tineri de pe TikTok decât colegii din partidele tradiționale. Acești europarlamentari acumulează 2 milioane de urmăritori și 39 de milioane de aprecieri.

„Extrema dreaptă a fost mai activă și a folosit platforma într-un mod mai strategic (...), pur și simplu pentru că i-a înțeles logica”, a subliniat pentru POLITICO Martin Degeling, analist la centrul de reflecție Stiftung Neue Verantwortung, cu sediul în Berlin.

Îngrijorări în rândul partidelor tradiționale

Unii politicieni se declară îngrijorați de această tendință. Pierre Le Texier, directorul de comunicare al Renew, succesorul Alianței Liberalilor și Democraților din Europa, a atras atenția asupra unui sondaj publicat recent de Ipsos care arată că doar 4% dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani plănuiesc să voteze pentru partidul său în Franța în alegerile din iunie. Treizeci și unu la sută iau în calcul să voteze pentru Bardella și partidul pe care îl reprezintă. „Nu avem tipul de strategie pe termen lung pe care par să o aibă (partidele de extremă dreapta, n. red.) și asta ar putea fi îngrijorător pentru viitor”, a spus el, citat de POLITICO.

Europarlamentarul slovac Vladimír Bilčík (PPE), membru al Partidului Popular European, și-a făcut un cont pe TikTok pentru a contracara tendința. „Pur și simplu nu putem lăsa spațiu forțelor antieuropene, populiștilor anti-sistem, tuturor celor care vor să submineze și să distrugă democrația, să submineze și să distrugă Europa”, a explicat el.

Tom Zoete, un purtător de cuvânt al Verzilor Europeni, a declarat la rândul său că lucrează pentru a „reduce această diferență și a contracara dezinformarea printr-un discurs legitim și democratic”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite