Extrema dreaptă italiană îl susţine pe premierul ungar Viktor Orban în faţa Bruxellesului

0
Publicat:

Lidera extremei drepte italiene, Giorgia Meloni, considerată favorită în alegerile legislative din 25 septembrie în ţara sa, a criticat propunerea Bruxellesului de a suspenda o parte din finanţările pentru Ungaria din cauza riscurilor legate de corupţie, potrivit AFP.

Giorgia Meloni. FOTO: EPA-EFE
Giorgia Meloni. FOTO: EPA-EFE

„Adevăraţii antieuropeni sunt cei care, în timp ce suntem atacaţi şi UE trebuie să fie mai puternică decât oricând, spun că trebuie o Europă în prima divizie şi o alta în divizia a doua, şi care fac totul pentru a arunca Ungaria în braţele lui Putin”, a declarat ea într-un interviu acordat ziarului ultraconservator Il Giornale, publicat luni, potrivit Agerpres. 

Comisia Europeană a propus duminică statelor membre suspendarea a 7,5 miliarde de euro din finanţările europene pentru Ungaria din cauza riscurilor legate de corupţie, în aşteptarea aplicării unor reforme.

Partidul Giorgiei Meloni, Fratelli d'Italia, care are legături strânse cu premierul ungar Viktor Orban, face campanie electorală cu un program naţionalist, prin care cere în special „o Europă diferită” cu mai multe puteri pentru statele membre.

În interviul său, Meloni pledează pentru „o apropiere între naţiunile europene în loc de îndepărtarea şi divizarea lor prin utilizarea problemei statului de drept ca armă ideologică pentru a le lovi pe cele care nu sunt considerate fiind pe linie”.

Comisia a citat în special „nereguli” şi „carenţe” în Ungaria în cadrul procedurilor de achiziţii publice şi proporţia „anormal” de ridicată a candidaturilor unice pentru aceste contracte.

Într-un alt interviu acordat duminică, Giorgia Meloni a criticat politica Bruxellesului faţă de Polonia, aceasta făcând asemenea obiectivul criticilor UE pentru atingeri aduse statului de drept, în timp ce ea primeşte numeroşi refugiaţi din Ucraina.

Ea a adăugat totuşi: „Orban îşi va face alegerile, eu nu fac ceea ce spune Orban. Ţin cont doar de interesul naţional al Italiei”.

Fratelli d'Italia este partidul dominant într-o coaliţie care include de asemenea Liga (antimigranţi) a lui Matteo Salvini şi partidul conservator Forza Italia, al lui Silvio Berlusconi.

Potrivit ultimelor sondaje autorizate înaintea scrutinului, această coaliţie conduce cu 46% în intenţiile de vot.

În cursul unei reuniuni a partidului său duminică, Salvini a declarat: „Respect alegerile democratice ale tuturor ţărilor din lume. Orban a făcut lucruri bune şi de asemenea a făcut şi erori”.

Silvio Berlusconi, care se prezintă ca fiind mai moderat, a subliniat că politicile lui Orban „sunt diferite de ale noastre, la fel şi viziunea sa despre Europa”, notează AFP.   

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite